Alles wat je moet weten over smart home

539
Smart home

Al enige tijd in Nederland wordt de smart home het huis van de toekomst genoemd. Zo’n huis moet voldoen aan een paar specifieke eisen, maar vooral zorgen voor comfort, veiligheid, energiezuinig en gemak. Of je nu thuis bent of niet. Dat kan door middel van wifi of bluetooth. 

In het huis van de toekomst vind je dus allerlei apparaten en voorzieningen die aan elkaar gekoppeld zijn. Denk daarbij aan huishoudelijke apparaten, verlichting, computers, televisies, deurbellen, camera’s en nog veel meer. De apparaten kunnen aangestuurd worden vanuit huis. Via de app op je smartphone of computer kun je ook buitenshuis de apparaten bedienen met bepaalde tijdschema’s.

Gemak dient de mens

Het doel van de smart home is om het leven gemakkelijker te maken. Het is wel belangrijk om dan eerst te kijken naar welke producten bij je behoeftes passen en welke betaalbaar zijn. Wanneer alles staat en werkt heb je er geen omkijken meer naar. Een slim huis biedt dezelfde voordelen als technologie in het algemeen, voornamelijk gemak. Ook kun je er tijd, geld en energie mee besparen.

Smart home en retrofit

Retrofit is een term die vaak aan smart home gekoppeld wordt. Je gebruikt bestaande apparaten om het slim te maken in je huis. Er bestaat onder andere een connected koffiemaker en een slimme theepot en een camera in de koelkast die aantoont wat erin zit. De camera neemt iedere keer een foto van de inhoud, wanneer de deur geopend is. Die foto kun je weer bekijken via een speciale app. Zo kun je in de supermarkt gewoon zien wat je wel en niet in huis hebt. Retrofitting houdt in dat je andersom te werk gaat. Je past je huis niet aan met nieuwe technologie, maar laat de nieuwe technologie samenwerken met de apparaten die je al eerder gekocht hebt.

Zo is retrofitting een prima en goedkoop alternatief om alvast aan het idee te wennen van smart home. Voordat binnenkort iedereen overstag gaat en te maken krijgt met protocollen, communicatiemiddelen en apparaten die overal een scherm ingebouwd hebben. Bijna alle apparaten werken via bluetooth en wifi, omdat de meeste mensen daar al redelijke kennis van hebben.