Hoe deurscharnieren worden gemaakt

581

Bij de keuze van een deur naar jouw huis moet je naast de esthetiek ook rekening houden met de kwaliteit. Bij de keuze van je deurbeslag is het noodzakelijk om de door de fabrikant opgegeven capaciteit te kennen, maar dit is zeker niet het enige kenmerk dat in aanmerking moet worden genomen. In dit artikel leggen we de belangrijkste criteria uit bij de keuze voor jouw deurbeslag. Lees snel verder.

Hoe deurscharnieren worden gemaakt

Een scharnier is een stuk dat bestaat uit twee delen die scharnieren met een pin (die het mogelijk maakt de deur te openen), het is meestal gemaakt van metaal (nikkel of bichromate staal, roestvrij staal, messing) en bestaat uit drie delen: het echte scharnier dat onbeweeglijk blijft, het beweegbare scharnier dat de deur laat bewegen en het blad dat het beweegbare element ondersteunt.

Hoe kiest je de deurscharnieren

Om je te ori├źnteren in de keuze van de deurscharnieren is het van fundamenteel belang om na te denken over de steun waarop ze zullen worden gemonteerd. De scharnieren voor houten deuren zijn geschroefd (ook geschikt voor beton). De scharnieren voor ijzeren deuren moeten worden gekozen uit de te lassen modellen.

Als we daarentegen scharnieren voor schuifdeuren moeten kopen, moeten we onderscheid maken tussen de plaats van de interne en externe bevestiging. Ondanks er polyvalente scharnieren zijn, kiezen we voor bij extern gebruik voor roestvrij staal.

Andere variabelen waarmee rekening moet worden gehouden zijn het type installatie en de mechanische eigenschappen van het scharnier zelf. Het is inderdaad essentieel om rekening te houden met de te scharnieren deur en het draagvermogen van het scharnier. Een messing model is bijvoorbeeld perfect voor meubeldeuren en kasten, maar kan het gewicht van een deur in een woning niet dragen.

De schroef scharnieren

De meest voorkomende deurscharnieren zijn de anuba (of schroef) scharnieren, bestaande uit twee cilindervormige leden en twee pennen die in de deur en de andere in het kozijn zijn gestoken.

Het model moet worden gekozen op basis van het type deur: als deze gelijk met het kozijn wordt neergelaten en gesloten, vormt het scharnier een hoek van ongeveer 45┬░ met de buitenrand van de deur.

De verborgen scharnieren

Tot slot vinden we tussen de verschillende soorten deurscharnieren de verborgen scharnieren. Dankzij hun beperkte invasie capaciteit en hun voortreffelijke design zijn ze het modernste type scharnier. Ze zijn namelijk mooi in het zicht, stevig en beantwoorden aan technische en esthetische noden.

Daarom is het goed om bij de keuze van de juiste scharnier rekening te houden met een aantal variabelen: de breedte van het deurvak, het type deur, de dikte van de deur, de afwerking, de bekleding, de wens om het stuk zichtbaar of onzichtbaar te houden.

Bron: superrenovatie.nl