3 Tips om je kamerplanten langer in leven te houden

569

Natuurlijk wil je dat een kamerplant niet doodgaat. Helaas komt het wel heel vaak voor, tot frustratie van de plantenliefhebber. Misschien denk je dat je niet gezegend bent met groene vingers, maar met deze tips blijven je planten langer mooi en in leven! 

Niet elk kamerplantje heeft direct zonlicht nodig

Ga eerst na of je kamerplantje zonlicht nodig heeft. Er zijn talloze kamerplanten die dit niet nodig hebben en zelfs verwelken als zij in direct zonlicht staan. Let er daarom op, dat sommige planten in half- of volledige schaduw staan. 

Geef een passende hoeveelheid water

Sommige mensen verzuipen hun planten met water. Een cactus bijvoorbeeld heeft weinig water nodig. Teveel water geven kan ervoor zorgen dat de plant rot. Zodra je ruikt dat de plant apart ruikt, is de kans erg groot dat je de plant teveel water geeft en gaat rotten.

Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Planten nemen ook lucht op via de lucht. Als de lucht te droog is, kan dat ervoor zorgen dat de blaadjes van de kamerplant bruin worden. Om te zorgen voor een goede luchtvochtigheid kun je een luchtbevochtiger kopen of je kunt simpelweg een schaaltje water onder de plant plaatsen. 

Bijvoeden zorgt voor gezonde grond

Goede voeding zorgt ervoor dat de plant blijft groeien. De plant haalt namelijk voeding uit de grond. Als er geen voeding in de grond zit, kan de plant niet groeien of zelfs doodgaan. Zorg er daarom voor dat je een beetje voeding geeft aan jouw kamerplant. 

Verwijder regelmatig dode blaadjes

Als een blad te groot of niet meer mooi is, is het een idee dat je deze blaadjes verwijdert. Op die manier gaat de voeding niet naar bladeren die dood aan het gaan zijn en kan de voeding naar de gezonde blaadjes gaan. Dit kun je het beste doen in de lente of zomer. In de winter zijn de kamerplantjes kwetsbaarder.