Wat is afbouw?

851

Person Using Dewalt Cordless Impact Driver on Brown Board

Wanneer een huis van buiten af zo goed als klaar is, start de fase die ook wel de afbouw genoemd wordt. Een gebouw moet eerst wind- en waterdicht zijn voordat deze fase mag beginnen zodat er geen beschadigingen meer kunnen ontstaan aan de binnenkant van het gebouw. De afbouw bestaat dan vervolgens ook weer uit verschillende fasen waarin dus verschillende dingen gebeuren die te maken hebben met het afwerken van het gebouw.

Afbouw

Afbouw betekent dus letterlijk het afbouwen van een gebouw. Het geraamte van het gebouw is in dit geval af en nu begint dus eigenlijk alles aan de binnenkant. Afbouwen wordt dan ook wel afwerken genoemd. Tijdens deze fase worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Je kan hierbij denken aan het plaatsen van scheidingswanden, het plaatsen van een vloer of het leggen van vloerbedekking, maar ook bijvoorbeeld het plaatsen van een systeemplafond. 

Een systeemplafond

Een systeemplafond is een handige oplossing voor verschillende problemen. Bij een systeemplafond moet je eigenlijk denken aan een soort tweede balkon die vlak onder het eerste balkon komt te hangen. Hierdoor ontstaat er dus een ruimte waarin bijvoorbeeld kabels en buizen netjes weggewerkt kunnen worden en je dus een rustige omgeving creëert. Een systeemplafond wordt opgehangen door eerst een geraamte op te hangen. In dit geraamte worden plafondplaten geschoven waardoor er dus een geheel aan een plafond ontstaat. 

Overige werkzaamheden tijdens de afbouwfase

Het systeemplafond is dan dus ook niet het enige wat afgemaakt wordt tijdens de afbouwfase. Er zijn namelijk nog veel meer werkzaamheden die gebeuren tijdens deze fase. Je kan bijvoorbeeld ook denken aan stucwerk en schilderwerkzaamheden. Deze zijn er voor bedoeld om het kantoor helemaal af te krijgen en deze ook een nette en mooie uitstraling te geven. Als laatste komt de inrichting van het gebouw welke feitelijk ook nog onder de afbouwfase valt. Wanneer de afbouwfase klaar is, zou het gebouw dan ook eigenlijk direct klaar moeten zijn voor gebruik.

Wat is dus afbouw?

Afbouw is dus de laatste fase van een gebouw waarin de laatste dingen afgewerkt worden zodat het gebouw af is.