Zorg zelf voor een gematigde winter in huis door ervoor te zorgen dat de kou niet kan binnendringen. Controleer streng en bereid je degelijk voor!
Er lekker warmpje sbij zitten? Dat heb je helemaal zelf in de hand. Bijvoorbeeld door goed te checken of onderstaande zaken wel helemaal in orde zijn:
Isolatie
Zolang er ergens in je woning – en we gaan zo nog dieper in op enkele voorbeelden – warmte kan ontsnappen, dan deugt je isolatie niet. Repareer deze indien nodig en breng tochtstrips aan op ramen en deuren. Bovendien is het belangrijk dat er ook via je dak, kelder en zolder geen verlies van warmte optreedt.
Naden en kieren
Leidingen die door je huis heen lopen en zelfs van binnen naar buiten gaan, zijn geen zeldzaamheid. Maar de ruimte om die buizen heen moeten goed afgedicht zijn. Zorg hiervoor wanneer nodig met kit of isolatieschuim.
Dakbedekking
We haalden je dak net al even aan. Voorkom onnodig warmteverlies door de bovenkant van je huis grondig te laten controleren en herstellen zodra dit vereist is.
Rookkanalen
Bij gebruik van je open haard staan je rookkanalen uiteraard open. Maar zo niet, dan sluit je ze liever, opdat ook hier geen warmte kan ontsnappen.
Ventilatie
Jazeker, een open raam of deur is af en toe hard nodig, ook in de winter. Zo waait er een frisse wind door je woning die zorgt voor luchtcirculatie en je hygiëne binnenshuis vergroot.
Verwarming ontluchten
Zodra je je verwarming na een tijdje weer aan zet, kan het zo zijn dat er luchtbellen in zijn gaan zitten. Dit verhindert de warmte afgifte aanzienlijk. Los dit op door radiatoren die hierdoor gehinderd worden te ontluchten.
CV-ketel wintercheck
Degelijk onderhoud van je cv-ketel is heel belangrijk; ligt ie eruit dan zul je immers merken hoe koud het opeens in huis wordt. Laat een grondige controle uitvoeren indien je het functioneren van het apparaat niet helemaal vertrouwt. Heb je bovendien problemen met warm water in je keuken en badkamer? Dan is een nieuwe boiler kopen heel verstandig. ‘t Liefste nog voordat de winter begint.
Verlichting
Zodra het donker wordt, steek jij je lichten aan. Hele logisch. Maar aangezien dat in de winter al veel eerder gebeurt, doe je er verstandig aan om energiezuinige lampen te gebruiken. Zo loopt je elektriciteitsrekening niet zo snel op.
Kranen en afvoer buiten
Kapotvriezende leidingen kunnen heel gemakkelijk voorkomen worden. Gewoon je buitenkraan afsluiten! Verder geven we je graag de tip mee om bladeren, takken en ander vuil uit je dakgoten te halen voordat de vorst zijn intrede doet. Zo voorkom je verstoppingen die bij machte zijn om erger te veroorzaken.
Thermostaat
Programmeer je automatische thermostaat door deze ‘s nachts uit te zetten. Alleen overdag heb je die immers nodig. ‘s Nachts zou onder de wol kruipen goed genoeg moeten zijn, zolang je aan alle bovenstaande zaken voldoende aandacht hebt besteed!