Is jouw huis winterklaar? Doe de check!

519

Voordat je zeker weet of jij de koude wintermaanden aankan, zou je een aantal dingen na moeten gaan. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Nog ver voordat de winterkou haar intrede doet wil je zeker zijn dat deze niet binnen kan sluipen op het moment dat je er juist warmpjes bij wil zitten. Gebeurt dit toch, dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Wanneer je de volgende zaken in je woning bij langs gaat, heb je niks om je zorgen over te maken.

Isolatie

Het eerste wat je doet is je ervan verzekeren dat je isolatie nergens te wensen overlaat. Dit betekent dat je de naden van al je deuren en ramen nagaat, evenals je dak. Ook kelders en zolders moeten van betrouwbare en duurzame isolatie worden voorzien om het in de winter warm te krijgen én te houden. Door ook nog eens tochtstrips aan ramen en deuren aan te brengen, bespaar je juist in de koudere maanden behoorlijk op stookkosten.

Naden en kieren

Onder andere leidingen kunnen van binnen naar buiten lopen en andersom. Dit zorgt uiteraard voor een opening in je muur die volledig dichtgemaakt moet zijn, anders ontsnapt er warmte en komt er juist kou naar binnen. Ga al deze gaten na met kit of isolatieschuim.

Dakbedekking

Wist je dat veel warmte via het dak van je huis verloren kan gaan? Zeker wanneer de dakbedekking niet deugt. Wanneer je die niet geheel vertrouwt, laat je die controleren en waar nodig herstellen door een professional.

Rookkanalen

Dit is een hele simpele. Gebruik je de open haard in je woning niet? Dan moeten de rookkanalen gesloten blijven totdat je van gedachten verandert.

Ventilatie

Je zou denken dat dit wel het laatste is dat je nodig zou hebben maar niets is minder waar. Af en toe een raam of deur open zetten voor de luchtcirculatie wordt juist aanbevolen, aangezien anders geen gebruikt zuurstof kan worden afgescheiden.

Verwarming ontluchten

Luchtbellen ontstaan in de verwarming zodra deze een tijd niet gebruikt wordt. Hierdoor geeft je radiator weinig tot geen warmte af. Ontluchten is daarom zeer verstandig.

CV-ketel wintercheck

Onderhouden, ontluchten en bijvullen van je CV-ketel is cruciaal om er zeker van te zijn dat deze ook in november tot maart perfect blijft werken. Boek eventueel een onderhoudsmonteur om het apparaat na te kijken wanneer je het niet helemaal vertrouwt. Ook een nieuwe boiler kopen om zeker te zijn dat je van warm water voorzien bent in de keuken en badkamer is heel verstandig zodra je oude model het dreigt te gaan begeven. Neem het zekere voor het onzekere!

Verlichting

Aangezien je je eerder op de dag op lampen zult moeten beroepen, kun je er maar beter voor zorgen dat ze van energiezuinige pitten zijn voorzien. Hiermee verlaag je je energierekening aanzienlijk.

Kranen en afvoer buiten

Vergeet niet deze tijdig af te sluiten, aangezien je waterleidingen anders kapot vriezen. Ook mogen er geen bladeren in je goten blijven liggen die verstoppingen kunnen veroorzaken.

Thermostaat

Heb je een automatische thermostaat? Handig! Zo kun je instellen dat die ‘s nachts uitgaat om de kosten te drukken en je overdag een lekker warm huis hebt.