Hoe richt je je woning in als je psychoses ervaart?

616

Psychoses kunnen, net als andere psychische problemen, grote gevolgen hebben! Niet alleen voor degene die met een psychose te maken heeft, maar ook voor mensen om hem of haar heen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om geholpen te worden bij psychoses. Psychologen kunnen tips geven om de gevolgen van psychoses tot een minimum te beperken. Wat moet je doen, wanneer je een psychose op voelt komen? Hoe houd je jezelf in dergelijke situaties een spiegel voor? Bij een psychose krijg je het gevoel dat er dingen zijn, die in werkelijkheid niet blijken te kloppen. Denk aan een spook achter een boom die je passeert, een inbreker in huis, enzovoorts.

Aanpassingen aan je interieur in huis

Om met een psychose gewoon thuis te kunnen blijven wonen, kan het slim zijn om kleine aanpassingen door te voeren aan je woning. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van je interieur. Zet meubels wat verder uit elkaar, zodat je bij een psychose ruimte hebt om te ontsnappen naar je slaapkamer. Door meer ruimte tussen meubels te creëren wordt voorkomen dat mensen met een psychose vallen. Ook kan het slim zijn om verstopplekken te creëren. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer, een schot in de woonkamer, enzovoorts.

Voorkomen sloten op deuren

Bij een psychose kunnen mensen geneigd zijn om zichzelf op te sluiten. Zo weten ze immers zeker, dat mensen die zij in hun eigen wereld zien niet bij ze kunnen komen. Het is verstandig om sloten van deuren te halen, om te voorkomen dat mensen zichzelf iets aandoen in alle paniek. Daarbij heb je zo altijd de mogelijkheid om anderen erop te wijzen dat er feitelijk niets aan de hand is. Zo zal de psychose mogelijk sneller voorbij zijn. Denk aan sloten op kasten, sloten op het toilet, enzovoorts.