Hanglampen: Hoe gebruik je ze om sfeer te creëren?

1860

Bij het stylen van hun huis vergeten mensen wel eens wat hanglampen kunnen betekenen. Ze kiezen de mooiste meubels uit, zoals een bankstel, eettafel, stoelen en allerlei kasten, maar vergeten de verlichting. Vaak wordt deze als laatste uitgezocht, waardoor er niet zoveel budget meer overblijft. Dit is echt zonde, want met de juiste verlichting kun je ontzettend veel sfeer creëren en je design helemaal afmaken. Je staat er niet gauw bij stil, maar zeker de lampen aan het plafond doen veel voor de sfeer in de ruimte. Ze kunnen zowel heel onopvallend zijn als flinke eyecatchers, en in het tweede geval bepalen ze gemakkelijk de sfeer van de kamer.

 

Hanglampen: Welk materiaal kies je?

Ben jij je huis aan het inrichten en wil je ook graag mooie hanglampen die sfeerbepalend zijn? Goed idee, maar wat voor type lamp kies je? Allereerst moet je bepalen wat voor sfeer je wilt creëren. Wil je een super moderne design sfeer creëren? Dan ga je best voor lampen met een open karakter van roestvrij staal. Deze kunnen wat kil ogen, maar met de juiste peertjes zijn ze toch heel gezellig. Wil je juist een hele knusse en romantische sfeer creëren? Dan kies je het beste voor hanglampen met een kap. Je kijkt dan niet direct in de verlichting, want deze wordt gefilterd door de stof.

 

Hanglampen met stoffen bekleding

Over het algemeen ogen hanglampen met een stoffen bekleding (oftewel met een kap) het meest gezellig. Als je kiest voor een lamp met een kap van velours oogt het bovendien heel erg chic. Deze stof is al jaren een trend, en je ziet hem vaak terug in meubels zoals bankstellen, fauteuils of poefjes. Als je een heel meubel van velours wat teveel van het goede vindt dan zou je kunnen kiezen voor hanglampen van dit materiaal. Je huis oogt dan in één klap een heel stuk chiquer, zonder dat het materiaal overdreven opvalt.

 

Verlichting gebruiken om sfeer te creëren

Niet alleen de lampen zelf, maar vooral de peertjes die je kiest zijn van invloed op de sfeer, oftewel het wattage dat je gebruikt. Als algemene regel geldt dat je in hanglampen peertjes met een relatief hoog wattage gebruikt, en in sfeerverlichting zoals staande lampen en wandlampjes een lager wattage. De hanglampen gebruik je dan voornamelijk om de ruimte te verlichten tijdens het werken, spelen, eten of boven een hanglamp eettafel. De sfeerverlichting gaat in de avond aan en gebruik je om de ruimte wat knusser te maken.

 

Advies over de juiste verlichting

Vind je het lastig om zelf te bepalen welke lampen goed in je interieur passen? Dan kun je het beste een speciale lampenwinkel opzoeken, en geen standaard woonwinkel. In een lampenwinkel zijn ze namelijk gespecialiseerd in verlichting en kunnen ze je precies vertellen welke lampen geschikt zijn in jouw ruimte. Bovendien adviseren ze je graag over het wattage dat je in deze lampen gebruikt, zodat je altijd precies de gewenste sfeer creëert. Zo zet je verlichting optimaal in, en maakt het een wezenlijk onderdeel uit van je interieur, zoals het hoort.