Een houten vloer voor gezelligheid en landelijkheid

436
houten vloeren

Houten vloeren uit Helmond zijn eigenlijk nooit weggeweest en hebben nog steeds een sfeervolle uitstraling. De houten vloer straalt warmte uit en geeft een echt welkom thuis gevoel. Het landelijke boerderij-achtige is kenmerkend voor een houten vloer. 

Een gezellige landelijke sfeer in huis

Een houten vloer is in verschillende kleuren met zeer uiteenlopende structuren verkrijgbaar. Van robuust en stoer tot heel fijn laminaat. Eikenhout geeft een landelijke uitstraling met een zware robuuste look. De kleur, het soort hout en de structuur bepaald de hele uitstraling van het interieur. Kies daarom voor de houtsoort die het beste bij jouw interieur past. 

Hout heeft vaak zo’n 48 uur nodig om te acclimatiseren in je woning en zet meestal nog iets uit. Laat het hout daarom minstens 48 uur ergens in de woning liggen zodat het niet gaat werken nadat het gelegd is. Dan zou het kunnen dat je naden krijgt of dat er planken omhoog komen. 

Bij een landelijke stijl kun je zowel voor een echte houten vloer als voor laminaat gaan. Laminaat is makkelijker te leggen omdat het in elkaar klikt als een soort bouwpakket. Bij houten vloeren is het belangrijk dat je alles heel precies legt. Ook kun je het een vakman laten doen. 

Laat je inspireren

Lichte kleuren passen goed bij lichte kamers en creëren ruimte in huis. Donkere kleuren passen beter bij een wat donkerder interieur om contrast te creëren. Als je een vloer kiest is het belangrijk om te beginnen met een eigen ontwerp dat past binnen de ruimte in huis waar de landelijke houten vloer komt te liggen. Zo kun je kijken of de vloer goed met alle overige kleuren matcht. 

Tussen landelijke vloeren bestaat veel variatie. Zo is er de allure houten vloer. Dit is een eigentijds visgraat motief die je veel terug ziet komen bij landelijke vloeren. Ook oud eikenhout met zijn antieke uitstraling past mooi bij een landelijke vloer. Je creëert balans en harmonie door slechts een type vloer te kiezen in plaats van verschillende vloeren in verschillende vertrekken. Dan kan het namelijk nog best druk worden. 

Houtsoorten en planken

Zware planken zijn lastiger zelf te leggen dan lichte planken. Sommige houtsoorten verkleuren in de loop der jaren. Zo kan hout lichtbruin worden gelegd maar roodbruin of donkerder bruin worden naarmate het langer ligt. Sommige houtsoorten worden zelfs grijzig. 

Elk houtsoort heeft dan ook zijn eigen oorsprong. Veel houtsoorten zijn duurzaam geproduceerd. Dit betekend dat er geen milieuschadelijke stoffen zijn gebruikt en andere milieuschade is ontstaan tijdens het productieproces. Duurzaam hout heeft meestal een keurmerk zoals een Eco of een duurzaamheidslabel. Kies voor je vloer bij voorkeur voor duurzaam hout. Zo maak je ook nog een milieubewuste keuze.