Zonnepanelen kopen? Bereken hier hoeveel je er nodig hebt

441
hoeveel zonnepanelen

De vraag naar zonnepanelen blijft maar stijgen en dit is zeker niet gek. Zonnepanelen kunnen je energierekening namelijk aardig verlagen. Daarnaast is het een duurzame manier van energie opwekken waarmee je bijdraagt aan een groenere wereld. Ben je van plan om zonnepanelen te kopen, maar twijfel je hoeveel je er precies nodig hebt? Lees dan snel verder hoe je dit aantal kunt berekenen. 

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig? En wat zijn de kosten van zonnepanelen in 2022? Dit is een vraag die elke koper zich afvraagt. Hoeveel panelen je nodig hebt, is afhankelijk van diverse factoren. Dit is namelijk afhankelijk van het type dak dat je hebt en de gewenste energieopbrengst.

Hoeveel panelen passen er op je dak?

Met de handige dakcheck van Hallo Stroom kun je eenvoudig checken hoeveel panelen er op je dak passen. Vul je postcode, huisnummer en geschat jaarlijks verbruik in en de calculator zal direct voor je berekenen hoeveel panelen er op jouw dak passen. Verder is het ook belangrijk om met andere factoren rekening te houden. Zo is het belangrijk dat je kijkt naar het type dak dat je hebt, zoals een schuin of een plat dak. Verder moet je ook naar de schaduwkant van je dak kijken. Heb je een plat dak, dan kun je in principe het hele oppervlakte gebruiken voor de panelen. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de rijen is, zodat de panelen niet voor schaduw zorgen. Daarnaast moet je ongeveer een halve meter vrijhouden vanaf de dakrand.

Hoeveel panelen heb je nodig voor je stroomgebruik?

Hoeveel panelen je nodig hebt voor je jaarlijkse stroomgebruik kun je gemakkelijk zelf berekenen. Neem het gemiddelde stroomgebruik van je huishouden in een jaar als uitgangspunt. Stel dat je kiest voor zonnepanelen met een vermogen van 290 Wattpiek. Reken vervolgens het jaarlijkse stroomverbruik maal 1,1. Daarna deel je dit getal door het vermogen van een zonnepaneel in Wattpiek. Dan ziet de berekening er als volgt uit: 3000 X 1,1 = 3300. 3300/290 = 11,4. Dit betekent dat je het beste 11 of 12 zonnepanelen kunt aanschaffen.