Wat is een waterontharder precies en wat doet het?

1749
Wat is een waterontharder precies en wat doet het?

Heb je het over waterontharder dan heb je over hard water omzetten naar zacht water. Het kalkgehalte wordt bij dit proces verminderd. De meeste waterontharders die je vindt doen dat op basis van ionenuitwisseling. Maar niet alleen het principe ionenwisseling is mogelijk voor waterontharding. Ook kan het werken via elektromagnetisme of omgekeerde osmose. Naast dat je verschillende technieken hebt bestaat er ook verschil tussen de mechanische en elektronische waterontharder. In dit artikel gaat het om de technieken.

De waterontharder op basis van ionenuitwisseling

Je ziet waterontharders op basis van ionenuitwisseling het meest voorkomen. Er wordt hier een cilinder met harskorrels gebruikt. De calcium en magnesiumionen die zich in het water bevinden worden verwisseld met natriumionen. Dat betekent dat het water op een effectieve manier ontkalking krijgt dat gebeurt via de harskorrels. Zijn de korrels verzadigd dan wordt de werking minder en moet de cilinder worden schoongemaakt. Dat gebeurt meestal automatisch via een speciaal zoutreservoir. De waterontharder op basis van ionenuitwisseling wordt gezien als de meest effectieve manier om hard water om te zetten in zacht water.

Waterontharders op basis van omgekeerde osmose

Maak je gebruik van de omgekeerde osmose techniek dan wordt het water onder druk en door middel van diverse filters geleid door een halfdoorlatende membraam. Door dit proces wordt niet alleen kalk uit het water gefilterd, maar ook mineralen, zouten en andere verontreiniging. Je ziet deze techniek van omgekeerde osmose vooral gebruikt worden bij industriële toepassingen. Dan kun je denken aan laboratoria of fabrieken waar compleet zuiver water een vereiste is. Deze techniek is minder toepasbaar voor consumenten toepassingen. Dat komt omdat het meer onderhoud vergt en kleinere hoeveelheden zacht water produceren.

De waterontharder op basis van elektromagnetisme

Dit is een speciale methode van waterontharder en werkt via magneten. Deze magneten klemmen zich om de waterleiding. Als je de fabrikanten moet geloven hebben deze magneten een positief effect op het kalkgehalte van het water. Overigens is deze speciale werking van magneten niet wetenschappelijk bewezen. Waterontharders op basis van elektromagnetisme veranderen helemaal niets aan de samenstelling van het water. Zo behoudt het dezelfde samenstelling van calcium en magnesium. Het heeft een hele aantrekkelijk prijs, maar deze techniek wordt het minst aangeraden.

Wat is de beste keuze voor het gebruik van waterontharders?

Als je kijkt naar de beste keuze voor waterontharders dan kom je duidelijk uit op de ionenuitwisseling techniek. Je hebt weinig en goedkoop onderhoud en werken zeer effectief en efficiënt. Daarnaast is het met deze techniek mogelijk om grote hoeveelheden hard water om te zetten naar zacht water. Dat is bij omgekeerde osmose wel anders. Daar gaat het vooral om kleine hoeveelheden. En een techniek als elektromagnetisme is niet wetenschappelijk bewezen. 

Vraag en erkende installateur voor meer informatie over de beste techniek

Ben je er niet helemaal uit wat voor jou de beste keuze is voor waterontharders? Er zijn genoeg erkende installateurs die jou daarbij heel goed kunnen helpen. Heb je eenmaal een keuze

kunnen maken welke techniek je gaat gebruiken vraag dan vrijblijvende offertes aan bij diverse installateurs. Zo kan je goed vergelijken en kom je uit op de beste prijs.
Ben jij benieuwd wat de kosten waterontharder zijn? Kijk dan niet verder!