Zonnepanelen huren? Dit is waarom je het moet overwegen.

517
Zonnepanelen huren? Dit is waarom je het moet overwegen.

Bedrijven bieden steeds vaker het verhuren van zonnepanelen aan. Je betaalt een vast bedrag per maand en je kan deze tijdens de huurperiode het zonne-systeem overnemen. Maar wat zijn nu juist de voordelen van zonnepanelen huren ten opzichte van het aankopen van zo’n systeem? 

Geen directe grote investering

Het eerste voordeel van zonnepanelen te huren, is dat je geen groot beschikbaar budget nodig hebt om toch gebruik te kunnen maken van zelf opgewekte energie. De huurkost wordt zo gefinancierd door de minderkosten die je hebt aan stroom. Wanneer je nadien wel de investering kunt doen, is het vaak nog steeds mogelijk om de zonnepanelen over te nemen of aan te kopen. 

Geen onderhoudskosten 

Een volgend voordeel is dat je jezelf geen zorgen hoeft te maken over de werking van het systeem. Indien de installatie stuk gaat, zal deze simpelweg worden gemaakt. Alle kosten rond de reparaties en het onderhoud zijn voor de verhuurder. In sommige voorwaarden van zonnepaneelverhuurder staat zelfs dat je geen huur hoeft te betalen wanneer het systeem faalt.
Een goed voorbeeld hiervan is de omvormer, een vast onderdeel van ieder systeem. De levensduur hiervan is korter dan van de zonnepanelen zelf. 12 jaar is gemiddeld de maximale levensduur van dot onderdeel. De kost van een nieuw item ligt al snel boven 1.000EUR. Bij het huren van zonnepanelen is deze kost dus voor de verhuurder. 

Overdracht bij verhuis 

Indien je van plan bent te verhuizen is het vaak ook mogelijk om het huurcontract over te dragen. Op die manier moet de huurder zich opnieuw geen zorgen maken over deze kost of hoe het contract verder zal lopen. 

Verzekering 

Vervolgens zijn er ook gevallen bekend waarbij de verzekering van het huis duurder wordt bij het aankopen van zonnepanelen. Dit zal niet het geval zijn wanner je kiest voor het huren van zonnepanelen. 

Tot slot hoef je bij het huren van de zonnepanelen ook geen rekening te houden met de regelingen. Hiermee wil ik zeggen dat de last van o.a. de montage niet op jouw schouders komt te liggen. Je bent bijna verzekerd van een kwalitatief goed systeem aangezien dit voor zowel de huurder als de verhuurder het hoogste rendement teweeg brengt. 

Besluiten om zonnepanelen te huren

Als besluit kunnen we stellen dat wanneer je nog geen kapitaal hebt om een investering van duizenden euro’s te doen en je jezelf ook geen zorgen wil maken over installatie, reparatie en onderhoud, het huren van zonnepanelen de juiste keuze voor jou kan zijn.