Onderhoudsarme tuin? 3 tips!

549
Onderhoudsarme tuin? 3 tips!

Het duurt nog maar even voordat de zomer weer begint. Dit betekent dus dat we weer dagen gaan genieten van de zon en lange avonden voor de boeg hebben. Als je een tuin hebt, dan zul je hier waarschijnlijk een groot deel van de tijd doorbrengen. De tuin moet er dan alleen wel goed uitzien!

Helaas schiet tuinonderhoud er bij in als je een drukke baan en veel sociale contacten hebt. Een slordige tuin is dan vaak het gevolg en dat werkt ook niet uitnodigend om lekker buiten te zitten. Wil je niet zoveel tijd in de tuin investeren, maar wil je wel dat hij er netjes bij ligt? Kies dan voor een onderhoudsarme tuin. Hieronder geven we drie tips hoe je dit voor elkaar krijgt!

1. Onderhoudsvrij bestaat niet

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: een compleet onderhoudsvrije tuin bestaat eigenlijk niet. Ook al zou je de boel in zijn geheel betegelen en een enkele plant neerzetten voor de sier, dan nog steeds moet je zo nu en dan enige vorm van onderhoud plegen. Zo kan het altijd voorkomen dat er onkruid tussen de tegels gaan groeien en die zul je dan ook weg moeten halen. Trap dus niet in die mooie reclames die zeggen dat je een onderhoudsvrije tuin krijgt als je product X of Y aanschaft. Onderhoudsarm bestaat echter weer wel!

2. Onderhoudsarm gazon

Een fraai gazon mag eigenlijk niet ontbreken in de tuin. Het oogt namelijk heel gezellig en sereen als je een groen grasmatje hebt. Helaas kost het wel tijd om een gazon netjes te houden. Je moet het namelijk wel verticuteren, maaien, bemesten, bekalken en bewateren. Heb je hier geen tijd voor of geen zin in? Dan is het ook een idee om kunstgras te (laten) plaatsen. Dit is tegenwoordig nauwelijks meer te onderscheiden van echt gras, maar geeft je tuin wel een fraaie look en vraagt bovendien bijna geen onderhoud. Wel is de prijs van kunstgras in aanschaf iets duurder dan natuurlijk gras, maar daar tegenover staat dat kunstgras een langere levensduur heeft dan echt gras. Ook heb je geen dure grasmaaier meer nodig om het netjes te onderhouden, dus in die zin is het juist kostenbesparend.

3. Onderhoudsarme planten

Naast een groen gazon is het natuurlijk ook leuk om hier en daar planten in de tuin te hebben. Veel mensen denken dat planten niet in een onderhoudsarme tuin horen. Planten vragen namelijk veel aandacht en daar heb je nou net niet altijd zin in. Toch klopt deze gedachtegang niet helemaal, want er zijn ook planten die weinig onderhoud vragen! Gelukkig maar, want een tuin waar geen enkele plant in staat, oogt ook maar saai en is niet bepaald een uitnodigende plek om gezellig te zitten. Kies dus voor planten die je lekker met rust kunt laten en uit zichzelf goed groeien en nauwelijks verzorging nodig hebben. Weet je niet zeker welke planten passen bij jouw tuin? Dan kun je nog altijd naar een speciaalzaak gaan om te informeren naar de mogelijkheden.