Zo maak je jouw tuin winterklaar

1174
winterklaar maken tuin

De zomer zit er weer op. We hebben vele warme dagen achter de rug waarin we heerlijk hebben kunnen genieten van onze tuin. Om ervoor te zorgen dat we volgend jaar weer van onze tuin kunnen genieten, is het belangrijk om nu al voorbereidingen te treffen voor het nieuwe tuinseizoen.

De maand oktober is dan ook de ideale maand om je tuin winterklaar te maken, zodat hij volgend voorjaar er prachtig bij komt te staan. Maar waar moet je dan aan denken? Dus welk tuinonderhoud moet je uitvoeren? Dat lees je in dit artikel.

Snoeiwerk

Het moment waarop planten en bomen gesnoeid moeten worden verschilt per soort. Zo mag je een Buxusstruik zonder problemen in oktober snoeien, maar dat geldt dus niet voor alle soorten planten en bomen.

Wil je zeker weten dat je het juiste groen in de juiste maand snoeit? Dan is het aan te raden om tuinadvies bij een hovenier te vragen.

Bloembollen poten

Wil je in het volgende voorjaar van narcissen, tulpen of hyacinten genieten? Dan is het najaar de ideale periode om de bloembollen te poten. Doordat de tuingrond in oktober nog zacht is en de weersomstandigheden prettig zijn om buiten te werken, is het een eenvoudige klus om uit te voeren, waar je volgend jaar van kunt genieten.

Het verzorgen van het gras

Tijdens het tuinseizoen is het van belang dat je het gras regelmatig maait. In principe kun je als uitgangspunt nemen dat het grasmaaien t/m oktober regelmatig moet gebeuren.

Zorg daarbij dat het gras niet te kort wordt gemaaid, een centimeter of 3,5 tot 4 is een goede lengte om aan te houden. Stel je grasmaaier dus goed in. Een ander belangrijk aandachtspunt met betrekking tot het verzorgen van het gras, is dat je in de herfst afgevallen bladeren van het gras moet verwijderen. Op die manier kan het gras voldoende zonlicht krijgen en kan het ademen.

Het verwijderen van bladeren is overigens niet altijd nodig als de bladeren rondom struiken of bomen liggen. Dieren zoals egels verschuilen zich namelijk tussen de bladeren. Door je tuin continu strak bij te houden, ontneem je deze bijzondere dieren hun schuilplaats.

Ok, terug naar het verzorgen van het gras. Een belangrijke tip die we je nog mee willen geven, is om het gazon in oktober te bemesten. Zo zorg je ervoor dat het gras nog even een goede boost aan voedingsstoffen krijgt voordat de koude wintermaanden aanbreken. Zorg er over eens voor dat je in de wintermaanden niet over het gras loopt. In ieder geval niet als het gevroren heeft. Bevroren gras kan immers beschadigen als je het plat trapt.

Vogelhuisjes schoonmaken

Tijdens het tuinseizoen worden vogelhuisje door het gebruik vies, maak ze daarom in het najaar even goed schoon, zodat de vogeltjes in het winterseizoen een fijne plek hebben om voor het gure weer te schuilen.

Het tuinonderhoud uitbesteden?

Zoals je hebt kunnen lezen komt er nogal wat kijken bij het onderhouden van je tuin. Heb er nu geen zin of tijd om de werkzaamheden zelf uit te voeren? Overweeg dan om het tuinonderhoud uit te besteden aan een hoveniersbedrijf. Op die manier weet je zeker dat het tuinonderhoud vakkundig wordt uitgevoerd en geniet je volgend jaar weer van prachtige tuin!

Meer informatie over het uitbesteden van tuinonderhoud vind je hier: https://www.aardoomhoveniers.nl/dienst/tuinonderhoud/