Zo maak je een gezellige onderhoudsvrije tuin

466

Een onderhoudsvrije tuin is ideaal. Toch kan zo’n makkelijke tuin erg ongezellig ogen. We delen een paar tips om de sfeer terug te brengen in jouw onderhoudsvrije tuin. 

Uit onderzoek van Zoofy blijkt dat zowel mannen als vrouwen niet terugdeinzen van een klusje. En dat is maar goed ook, want het onderhouden van de tuin is een hoop werk. Tenzij je een onderhoudsvrije tuin aanlegt natuurlijk. Hiermee bespaar je een hoop tijd én geld. Tegelijkertijd kan een onderhoudsvrije tuin een beetje kil ogen. Zorg daarom voor een goede balans van onderhoudsvrij en sfeer met de volgende tips.

Makkelijke planten

Sommige planten zijn heel makkelijk in onderhoud. Je moet alleen de juiste soorten kiezen. Elke plant heeft namelijk andere behoeftes, zoals de hoeveelheid water, de verhouding van zon en schaduw en de ideale grondsoort. Door te kiezen voor één soort, hoef je niet rekening te houden met al die verschillende behoeftes. Of ga voor planten die een groot deel van het jaar bloeien zoals geraniums, kerstrozen, duizendknopen en sedum. Siergrassen zijn tevens makkelijk in onderhoud en geven tegelijkertijd een weelderige look aan je tuin.

Onkruidvrije bestrating

Een onderhoudsvrije tuin is lekker makkelijk in onderhoud omdat het grotendeels bestaat uit tegels. Hierbij kan je denken aan een groot terras en een betegeld pad. Toch is het een fabel dat je met tegels geen omkijken meer hebt naar je tuin. Tussen de tegels kan onkruid groeien, waardoor je alsnog bezig moet in de tuin. Dat wil je natuurlijk liever niet.

Maak daarom gebruik van voegmortel. Hierbij heb je geen last van onkruid en na een regenbui heb je geen gedoe met zandresten. Voegmortel voorkomt ook ongedierte, zoals mieren die tussen de kieren gaan zitten. Ben je niet zo handig? Een hovenier van Zoofy legt eenvoudig onkruidvrije bestrating aan in jouw tuin.

Mooi tuinmeubilair

Zodra de planten en betegeling gereed zijn, is het tijd voor het tuinmeubilair. Hierbij is het materiaal van belang. Hout staat weliswaar gezellig, maar kan dankzij verschillende weersomstandigheden in kwaliteit flink achteruit gaan. Overweeg daarom een investering in metaal, aluminium of staal. Kunststof meubilair is wat minder duurzaam, maar wel een betaalbaar alternatief.

De laatste stap is het toevoegen van accessoires. Hang een paar mooie lampen op zodat je ‘s avonds lekker buiten kan zitten. Of ga voor een klassieke vuurkorf waar iedereen zich omheen kan verzamelen. En voor de heerlijke zomerse temperaturen mag natuurlijk de barbecue niet ontbreken. Geef deze een mooi podium in jouw sfeervolle, onderhoudsvrije tuin!