Welke soorten garagedeuren zijn er?

1208
Moderne-openslaande-garagedeuren

Garagedeuren zijn een van de belangrijkste onderdelen van garages. Niet alleen geven ze een stilistisch signaal af, bijvoorbeeld door hun strakke en moderne look, maar ook moeten ze efficiënt en gemakkelijk geopend kunnen worden en veilig in gebruik zijn. Ten slotte is het fijn als de garage voldoende ruimte biedt, ook als de deuren van de garage geopend of gesloten worden.

Kortom, mensen stellen doorgaans nogal wat eisen aan een garagedeur. Daarom is het goed om te weten welke soorten deuren er zoal zijn. Lees verder en je weet het.

Garagedeuren met loopdeur

Een soort garagedeur die erg populair is, is de garagedeur met een losse loopdeur. Deze deuren zijn zeer praktisch omdat je via de loopdeur de garage snel in en uit kunt gaan.

Garagedeuren met loopdeur zijn in twee varianten leverbaar: kanteldeuren en sectionaaldeuren. Kanteldeuren zijn wat eenvoudig, maar zeer betaalbaar. Het deurblad bestaat uit één geheel en kantelt tijdens het openen naar binnen toe. Daardoor kun je niet alle ruimte in de garage benutten.

Sectionaaldeuren zijn wat dat betreft beter. Ze nemen weinig ruimte in omdat de deurpanelen onder een zeer kleine hoek naar binnen kantelen. Bovendien zijn de panelen goed geïsoleerd.

Garage roldeuren

Roldeuren worden al jaren toegepast in opslagboxen, maar zie je tegenwoordig ook steeds vaker bij particulieren garages. Het voordeel van een roldeur, is dat de deurpanelen verticaal worden opgerold, waardoor je de gehele ruimte in de garage kunt gebruiken. Roldeuren zijn leverbaar in een geïsoleerde variant en een ongeïsoleerde variant.

Openslaande garagedeuren

Openslaande garagedeuren zijn zeer praktisch, omdat de deurbladen los van elkaar zijn te openen. Daardoor creëer je als het ware het effect van een normale voordeur.

De deurbladen zijn goed geïsoleerd en van stevige sloten voorzien, zodat de kans op een inbraak afneemt. Over het algemeen kiezen mensen voor openslaande garagedeuren van kunststof, maar er zijn ook allerlei houten modellen verkrijgbaar. Het is dus net welk materiaal het beste bij je interieur en woning past, maar je kunt dus alle kanten op met openslaande garagedeuren.

Elektrische bediening

De meeste garagedeuren kun je elektrisch bedienen. Lekker handig, want de afstandsbediening kun je vanuit de auto gebruiken, zodat je niet de auto uit hoeft om de garagedeur handmatig open te doen.

Garagedeuren met elektrische bediening zijn bovendien veilig en sterk. Tenminste, als je een motor van een goed merk kiest, zoals bijvoorbeeld van het merk Hörmann.

De motor van Hörmann wordt namelijk stopgezet indien er zich een persoon tussen het deurblad en het grondoppervlak bevindt. Daarnaast schuift de motor een pin naar buiten als de deur gesloten is. Het optillen van het deurblad is daardoor niet mogelijk. Deze techniek wordt ook wel de optilbeveiliging genoemd.

Vraag een garagedeur specialist om advies

Nu je weet welke soorten garagedeuren er zijn, adviseren we je om bij een garagedeur specialist op bezoek te gaan en je te laten adviseren welke deur het beste bij je past. Met de inhoud van dit artikel ben je in ieder geval al goed voorbereid op het gesprek, zodat je niet helemaal blanco binnenkomt. Succes met het kiezen van jouw droomdeur voor de garage!