Wat is een Taxus Baccata?

469
taxus baccata

De naam Taxus is een naam die je vaak hoort in de plantenwereld. Toch is dit voor een heleboel mensen een onbekende naam. De Taxus is ook bekend onder de naam venijnboom. Deze boom is te herkennen aan de donkergroene bladeren en de rode holle vruchten die aan de boom groeien. Het vruchtvlees van deze vruchten is niet giftig. Het zaadje dat in de vrucht zit bevat wel een beetje gif. Als de boom gaat groeien en de takken zwaarder worden, verandert de groeivorm van de boom. Dit is de reden dat deze boom diverse groeivormen kent. 

De toepassingen van een Taxus 

Deze boom wordt voornamelijk gebruikt om een haag of een blokhaag mee te vormen. Ze zijn dan ook regelmatig terug te vinden in tuinen en in groenstroken. Door deze bomen in een bepaald gebied te planten krijg je een mooi landelijk effect en een stukje natuur om echt van te genieten. Een Taxus kan niet tegen een verharde grond. Maar heb je deze boom eenmaal op een goede grond gepoot dan groeit hij eindeloos door. Een van zijn belangrijkste kenmerken is dan ook dat de Taxus eeuwenoud kan worden zolang je hem maar op een goede grond plaatst. 

Het snoeien van een Taxus 

Een Taxus reageert heel goed op het snoeien van de takken. Als deze boom groter wordt gaan de takken verschillende kanten op groeien. Dat zorgt ervoor dat de Taxus Baccata een heleboel uitlopende takken krijgt. Om de boom wat ademruimte te geven kun je deze takken prima snoeien. Het voordeel is dat de boom dan weer iets kleiner is. Als boom gesnoeid is zullen er na verloop van tijd uit de uitlopers vanzelf weer nieuwe takken groeien. 

Ziektes die bij de Taxus voorkomen 

Als je het hebt over de ziektes die een Taxus bij zich kan dragen kunnen we heel kort zijn. Een Taxus is niet ziektegevoelig en heeft een goed afweermechanisme. De boom is van zichzelf erg sterk. En de groene bladeren beschermen hem prima. Boomworm is een ziekte waar een Taxus Baccata niet gevoelig voor is. Dat komt onder andere door de kevers die in de boom leven. Deze kevers eten alle ongewenste insecten op en vormen een natuurlijke verdediging tegen ander ongedierte. De boom kan wel slecht tegen de kou. Door kou kan de grond bevriezen en kan hij moeilijker zijn voedingstoffen uit de bodem halen. 

Symboliek van de Taxus 

Een Taxus heeft naast verschillende gunstige eigenschappen ook een symbolische betekenis. Hij staat symbool voor een lang en gelukkig leven. Een Taxus is sterker dan de dood omdat, een Taxus heel oud kan worden als hij op goede grond staat.