Tuinonderhoud in het najaar: zo pak je het aan!

472
gazononderhoud in het najaar

Vraag jij je ook af welk tuinonderhoud er in het najaar nodig is? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je hoe je dit aan moet pakken! In de herfst kun je vaak nog wel even genieten van de tuin. De bladeren beginnen al af te vallen en de groei zal langzaam stoppen, maar dit weerhoudt ons niet om de tuin optimaal klaar te maken voor de winter en het daaropvolgende voorjaar!

Haag snoeien

In het vroege najaar (september) kunnen de hagen nog gesnoeid worden, maar daarna zullen ze stoppen met groeien voor de rest van het kalenderjaar. Als je ze dus vlak voor de groeistop nog snoeit, dan staan ze er in de winter fraai bij. De onderkant van de haag laat je iets breder, zodat het zonlicht ook bij de onderste laag kan komen.

Gazon

Als de winter weer voor de deur staat, kun je het gras nog een laatste keer maaien. Stel de grasmaaier deze keer iets hoger af en maak hem na het maaien schoon. Dan is het apparaat weer helemaal klaar voor gebruik in het voorjaar! Met het maaien verwijder je ook meteen de bladeren van het gras. Dit is belangrijk, want als deze blijven liggen, dan krijgt het gras onvoldoende licht en lucht. Als gevolg hiervan kan er mos ontstaan en dat is natuurlijk ook onwenselijk. Tijdens de winter kun je de bladeren van het gras verwijderen door er met een hark doorheen te gaan.

Zorg bij gazononderhoud in het najaar juist voor extra verzorging, zodat het de winter goed overleeft. Bemest het gazon dus in het najaar. Goede mest zorgt ervoor dat de bodemkwaliteit wordt verbeterd en dat het gras fraai groen blijft tijdens de winter.

Tegels schoonmaken

Neem de tegels ook onder handen, want algen en aanslag zorgen ervoor dat het erg glad kan zijn wanneer het regent of koud is. Gebruik dus een hogedrukspuit om de tegels goed schoon te spoelen. Ook is het mogelijk om zand te strooien en vervolgens met een hete sop en een bezem de tegels te schrobben. Onkruid verwijder je uit de voegen met een gasbrander of een mesje.

Bemesting

Het gazon mag goed bemest worden in het najaar. Het gras heeft namelijk wel voedingsstoffen nodig om de kou te overleven! Let er alleen op dat je organische mest gebruikt, omdat dit de voedingsstoffen geleidelijk afgeven in de grond. 

Boom snoeien

Het najaar is een goede tijd om bomen te snoeien. In september is het tijd om fruitbomen en de zogenoemde ABC-bomen (esdoorn, beuk en berk) onder handen te nemen. November is een mooi moment om geknotte bomen zoals wilgen en populieren te snoeien. Ook leibomen mogen worden bijgewerkt in deze maand. Het is in ieder geval belangrijk dat je bomen altijd op het goede moment snoeit, want anders gaan ze bloeden.