Waar rekening mee houden bij een huis in Portugal kopen?

552

Een huis in Portugal kopen is door de jaren heen steeds populairder geworden. Dit bij potentiële (vastgoed)investeerders van over de hele wereld. Het is dan ook zo dat er inderdaad heel wat interessante voordelen verbonden zijn aan het kopen van een (tweede) woning in dit uitnodigende vakantieland. Dit gezegd zijnde is het evenwel ook zo dat er enkele belangrijke aandachtspunten aan verbonden zijn. Welke punten dit precies zijn vertellen we u graag hier op deze pagina. Zo kunt u heel wat vervelende verrassingen op efficiënte wijze voorkomen.

Hou rekening met de te betalen overdrachtsbelasting 

Een eerste punt waar veel mensen bij een huis in Portugal kopen geen rekening mee houden heeft betrekking tot de zogenaamde overdrachtsbelasting. Het betreft hier een belasting welke dient te worden betaald op de aankoopprijs van het vastgoed. De hoogte van deze belasting wordt evenwel berekend aan de hand van twee verschillende factoren, namelijk: 

  1. De aankoopprijs van het vastgoed in kwestie; 
  2. Het aantal dagen per jaar welke u in Portugal gaat verblijven; 

Bent u van plan om een woning te kopen in Portugal die beschikt over een waarde van bijvoorbeeld ongeveer 200.000 euro? In dat geval moet u er toch rekening mee houden dat de overdrachtsbelasting al snel tot zo’n 6.000 euro kan bedragen. Ondanks het feit dat dit bedrag best te overzien valt is het toch wel een belasting waar u rekening mee zult willen houden.

De extra kosten bij het aanschaffen van een huis in Portugal 

De overdrachtsbelasting is zeker niet de enige kostprijs waar u bij een huis in Portugal kopen rekening mee dient te houden. Wat namelijk ook te denken van kosten zoals het zegelrecht, de notariskost evenals de registratiekosten? Daarnaast is het ook in Portugal zo dat er sprake is van jaarlijks terugkerende belastingen voor eigenaars van vastgoed. Mensen die eigenaar zijn van een Portugese woning dienen één keer per jaar een zogenaamde gemeentelijke vastgoed belasting te betalen. Ook deze kan in de praktijk heel wat hoger uitvallen dan u mogelijks in eerste instantie had verwacht. 

Op welke plaats uw huis in Portugal kopen?

In principe is het voor iedereen uiteraard mogelijk om op eender welke plaats in Portugal een woning te kopen. Het spreekt evenwel voor zich dat een huis in Portugal kopen het best gebeurt op een locatie die perspectief biedt voor de toekomst. De huizen in de meer toeristische regio’s van Portugal zijn uiteraard zeer populair, maar dat vertaalt zich ook in een hogere kostprijs. Het is wat dat betreft dan ook vooral zaak om een huis te kopen op een locatie in Portugal die u het beste van twee werelden biedt en prijs-kwaliteit op die manier het meest interessant is. 

Vergeet niet om een jurist onder de arm te nemen!

Wilt u er absoluut zeker van zijn dat u voor wat uw huis in Portugal kopen betreft niet voor vervelende verrassingen zult komen te staan? In dat geval is het altijd de moeite waard om er voor te kiezen om een jurist of advocaat in Portugal onder de arm te nemen. U moet er uiteraard wel rekening mee houden dat hier een bepaalde kostprijs aan verbonden is. In principe bedragen de kosten 1 procent van de aankoopprijs. Bovendien dient er eveneens rekening mee te worden gehouden dat er een BTW-percentage van toepassing is van 23%.