Wil je volgend jaar genieten van een mooie goed verzorgde tuin? Dan is het belangrijk om nu al enkele voorbereidingen te treffen. Stel jezelf de vraag hoe je je tuin volgend jaar wilt hebben. Denk bijvoorbeeld na over welke planten kunnen overwinteren en welke je weg wilt halen. Als je je plannen verdeelt over een paar dagen, is het vaak makkelijker om eraan te beginnen. Hieronder zal ik een aantal tips geven, waarmee jij je tuin op simpele wijze en snel winterklaar kunt maken.
Tips om de tuin snel en simpel winterklaar te maken
- Snoei planten en/of bomen: Ga na welke planten en/of bomen het liefst in het najaar gesnoeid willen worden bv. de Buxus en welke een voorkeur hebben voor een snoeibeurt in het voorjaar bv. een Hortensia.
- Verwijder verlepte bloemen: Als je niet wilt snoeien, kun je ook de bloemen die uitgebloeid zijn, van de plant verwijderen. Dit staat altijd al verzorgd.
- Bloembollen: Als je volgend jaar van een kleurrijke tuin wilt genieten, kun je nu alvast bloembollen planten. Wees voorzichtig met de verpakkingen, want daar staat op hoe diep de bol de grond in moet. Dit kan wisselen per bolsoort. Bedenk wat leuk zal staan; bloemen keurig op een rij langs een pad, of juist in groepjes met alle kleuren door elkaar. Klik hier voor een vrolijke combinatie.
- Bescherming tegen vorst: Kunnen de planten die je volgend jaar bloeiend terug wilt zien, tegen de winter? Als dat niet het geval is, is het wijs om ze te beschermen met bijvoorbeeld folie of een beschermdoek. De planten die in potten staan, kun je in de schuur of garage neerzetten.
- Herplanten: Planten die te groot zijn, kun je scheuren. Hierdoor kun je ze in potten doen en daar laten overwinteren. Als de tijd rijp is, herplant je ze weer terug in de tuin.
- Gras: Ook het gazon moet je winterklaar maken. Het gras kan vaak nog tot half of eind oktober gemaaid worden, dat is afhankelijk van de kou. Als de temperatuur niet zo snel daalt, kan het gras zelfs nog later gemaaid worden. Houd als je maait, een graslengte aan van 4 cm. Haal alle bladeren weg van het gazon. Als er geen bladeren op het gras liggen, kan het beter licht opnemen en ademen. Een mestbeurt voedt het gras en door kalk te strooien, kan de vorming van mos voorkomen worden.
Nog een paar tips voor een mooie winterse tuin
Hierboven geef ik de tip om bladeren van het gras te verwijderen, maar deze tip geldt dus niet voor alle bladeren in de hele tuin. Bladeren kunnen namelijk een beschermlaag vormen in borders en heggen. Het beschermt wortels. Dus op die plekken kun je oude bladeren beter wel laten liggen. Het leuke daarvan is, dat het alweer tijd scheelt. Het is wel raadzaam om te checken of de bladeren geen schimmels hebben. Misschien vind je de tuin nu een beetje kaal en sfeerloos. Dit kan je oplossen door vogelhuisjes en vogelvoer neer te zetten. Dit ziet er leuk uit en het is ook nog eens aardig voor de vogels in de wintermaanden. Voor egels is het aardig als je ergens een hoopje bladeren laat liggen waarin ze ongestoord hun winterslaap kunnen houden.
Wanneer kun je het beste starten met het winterklaar maken?
Om je tuin winterklaar te maken is oktober de beste maand. Het kan ook in november, maar dan is het vaak al een stuk kouder en wellicht minder prettig om in de tuin bezig te zijn. Het moet in elke geval gebeuren voordat het gaat vriezen en de grond keihard is.
Dit waren onze tips waarmee jij de tuin winterklaar kunt maken. Zie je wel, het lijkt misschien even een pittige klus, maar echt ingewikkeld is het niet en veel tijd hoeft het niet te kosten.