Tips voor het reinigen van je buitengevel

1314

Je buitengevel is het visitekaartje van je huis. Daarom is het belangrijk dat ie er op en top uitziet. Vooral oudere huizen kunnen vaak onderhoud aan de gevel gebruiken. Maar het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn om je gevel in oude glorie te herstellen! In deze blog lees je tips voor reinigen van je gevel, zodat ie weer de eyecatcher van je huis wordt.

Wees er op tijd bij

Wanneer je op tijd ingrijpt bij een vervuilde gevel, kan je ergere schade voorkomen. Schade kan namelijk ontstaan door algen en mossen die zich diep in de muur nestelen. Deze houden vocht vast en wanneer dit vocht bij vorst bevriest, zet het uit. Hierdoor kunnen er scheuren in de muren ontstaan. Zo kan oppervlakkig vuil leiden tot inwendige schade. Haal vuil dus op tijd weg van je gevel, zo bespaar je uiteindelijk veel moeite en geld.

Schakel een expert in

Sommige soorten oppervlakkig vuil kan je zelf verwijderen met een hogedrukspuit of een borstel met stijve haren. Maar voor sommige soorten vuil moet je toch echt een gevelreinigingsexpert inschakelen. Vooral bij monumentale panden is dit een verstandig idee, want oudere bakstenen en voegen zijn niet altijd even stevig meer en je wil natuurlijk niet riskeren dat je de gevel per ongeluk beschadigt. 

Soorten gevelreiniging

Er zijn verschillende soorten manieren om een gevel te reinigen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Ten eerste is er chemisch reinigen. Bij deze werkwijze wordt er een schoonmaakmiddel op de muur aangebracht die het vuil oplost. Na de inwerktijd wordt dit middel met water afgespoeld, met als resultaat een schone muur. Ten tweede kan sandwash gebruikt worden. De muur wordt dan bespoten met een mengsel van water en perslucht en een heel klein beetje speciaal straalzand. Ten slotte is er stoomreinigen. Hierbij wordt de muur met warm water wat onder druk staat bespoten. Deze manier van reinigen is het minst agressief en dus uitermate geschikt voor monumentale panden.