Fascinerende kamerplanten

449
Fascinerende kamerplanten

Weinig licht is altijd een uitdaging voor de binnen-tuinier. Zelfs planten die het goed doen in de schaduw buiten, hebben meer licht nodig als ze binnenshuis worden gekweekt, en dit kan moeilijk te verkrijgen zijn, tenzij je voor extra verlichting zorgt. Maar niet alles is verloren; er zijn een aantal kamerplanten die goed gedijen bij weinig of geen licht. Kamerplanten die ondanks weinig licht kunnen overleven, is bijvoorbeeld de fijnspar. Kamerplanten met weinig licht zullen het waarschijnlijk prima doen in een kamer op het oosten of westen met een of twee ramen, zelfs als ze geen direct zonlicht krijgen. Maar een kamer zonder ramen of met slechts één raam op het noorden maakt het zelfs voor de meest schaduwtolerante planten moeilijk. Hier kun je je planten helpen door het kunstlicht een paar uur per dag aan te laten. Hieronder geven wij een aantal tips voor kamerplanten die makkelijk te onderhouden zijn en goed tegen plaatsen kunnen zonder licht.

Spinplanten (Chlorophytum)

De spinnenplant (Chlorophytum comosum) wordt beschouwd als een van de meest aanpasbare kamerplanten en is een van de gemakkelijkste om te kweken. De spinnenplant wordt zo genoemd vanwege zijn spinachtige bladeren, die als spinnen aan een web aan de moederplant naar beneden bungelen. Deze spinachtige, verkrijgbaar in groene of bonte variëteiten, beginnen vaak als kleine witte bloemetjes. Spinplanten kunnen worden gekweekt als hangende of hangende planten, in manden of potten. Ze kunnen lange tijd overleven in minder dan ideale lichtomstandigheden, inclusief kunstlicht. Deze plant geeft de voorkeur aan indirect zonlicht, maar verdraagt schaduw.

Dracaena

Planten in het geslacht Dracaena omvatten een enorme variëteit die gebruikt wordt voor huis, kantoor, appartementen en winkelcentra. Het geslacht omvat bijna 40 soorten en honderden cultivars in verschillende maten en vormen – allemaal goede keuzes voor omstandigheden met weinig licht. Het zijn planten met rietachtige stengels, vaak gekweekt als kleine bomen of struiken binnenshuis. Populaire variëteiten zijn drakenboom (Dracaena marginata), drakenboom van de Canarische Eilanden (D. Draco), lied van India (D. reflexa), en ti boom of maïsstengel Dracaena (D. fragrance). Deze planten presteren optimaal op een plaats met gedeeltelijke schaduw.

Achmea

De Bromeliafamilie wordt niet beschouwd als een gemakkelijke kamerplant, maar het Aechmea geslacht omvat soorten die goed gedijen in situaties met weinig licht. Aechmea’s worden meestal verkocht terwijl ze al bloeien, en ze behouden hun bloei en vormen vele maanden in omstandigheden met weinig licht of kunstlicht. Ook deze plant presteert het beste in een omgeving met gedeeltelijke schaduw.