Mooi en snel verbouwen met gipsplaten

611

Gipsplaten worden regelmatig gebruikt bij een verbouwing binnenshuis. Dit is omdat gipsplaten makkelijk en snel te gebruiken zijn om de het werk keurig af te werken. Die lelijke muur in je huis is zo omgetoverd tot droommuur. Maar wat zijn gipsplaten eigenlijk en hoe zijn ze zo populair geworden.

Wat zijn gipsplaten?

Zoals het woord eigenlijk als zegt zijn gipsplaten, platen gemaakt op basis van gips. De meest gebruikte plaat is gemaakt van een combinatie van gips en karton. De kern van deze plaat is gips en de uiteinde is voorzien van een laagje karton. Deze platen is door het kartonlaagje dat gehecht is de gips extra stevig en brokkelt niet snel af hierdoor is de plaat voor verschillende doeleinde te gebruiken.

Populair

Een klein geschiedenislesje over de gipsplaat; de gipsplaat is in 1894 ontworpen in de Verenigde Staten, alleen werden ze toen nog niet echt gebruikt. De platen werden pas na de recessie in de jaren 30 steeds meer en meer gebruikt omdat de industrie zich in een moeilijke situatie bevond waarbij oude technieken veel materialen gebruikten. De gipsplaat was daarin tegen uitermate geschrikt omdat zowel het materialen gebruik en de techniek om het te maken erg simpel. Dit was een geweldige uitkomst en zorgde ervoor dat er sneller en makkelijker gebouwd kon worden.

Het gebruik van gipsplaten

Zoals ik al schreef zijn gipsplaten makkelijk in gebruik en daarom zijn ze ook zo ontzettend populair. Wat gipsplaten ook populair maakt is dat ze redelijk goedkoop zijn in aankoop. Maar waarvoor gebruiken we eigenlijk gipsplaten? Je ziet dat ze in de hedendaagse bouw worden gebruikt voor plafonds, de bouw van muren of het maken van een nieuwe muur over een oude muur heen. Je kan gipsplaten simpelweg op een houten frame schroeven om zo een nieuwe muur te maken. Wel gaat het om een dunnen wand, gipsplaten zijn redelijk dunne platen. Mocht je een muur bouwen houdt rekening met het feit dat er op een gipsplaten muur niet teveel kracht mag komen te staan.

Bewerking

Ook handig aan gipsplaten muren is dat het over het algemeen vrij eenvoudig is om deze muren te bewerken. Je kan ze makkelijk behangen of betegelen om de manier waarop jij dat mooi vindt. Ook is het schilderen van een gipsenmuur geen enkel probleem let wel op dat je de juiste grondverf gebruikt. Hierdoor kan je teleurstelling en onnodige werkzaamheden voorkomen. En laten we dat nou niet willen.