Mogelijkheden definitief energielabel

606

Bij een definitief energielabel weet je hoe energiezuinig je woning is. Het geeft daarnaast ook nog eens aan welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen, zodat je per maand goedkoper kunt wonen en ook meer comfort hebt. Een goed moment om je daar dan eens verder in te verdiepen zodat je ook weet wat de voordelen zijn. Misschien heb je binnenkort wel plannen om je woning te verhuren of te verkopen. Wist je dat je dan ook een geldig energielabel huis moet kunnen overhandigen aan de koper of huurder? 

Dat is alleen al een reden om er snel werk van te maken zodat jij een label hebt en dat kunt laten zien. Het label is tien jaar geldig, dus als je nu zelf wil weten hoe je woning wordt beoordeeld en over een paar jaar wil verkopen, dan kun jij er toch nu al werk van maken. Het label wordt beoordeeld met een letter tussen de A en de G. De A is erg energiezuinig en de G is het minst energiezuinig. Er worden ook woningkenmerken aangegeven zoals het type woning, maar ook beglazing, isolatie en de verwarming. Alles zal dus uitgebreid beoordeeld worden zodat je weet hoe jouw woning ervoor staat.  

Informeren over definitief energielabel

Het is goed om te weten dat een energielabel tien jaar geldig is. Op het label staat namelijk een geldig tot datum weergegeven. Als je je woning graag snel wil verkopen of verhuren dan kun je maar beter een gunstig energielabel overhandigen, want mensen willen graag een groen energielabel. Je krijgt bij het label ook nog tips over hoe de woning nog energiezuiniger kan worden, ook dat is weer fijn om te weten. 

Daar kun je dan ook actie voor ondernemen en dan zorgen dat je de documenten ook gaat bewaren. Waarom? Omdat als je dan wel gaat verkopen, dan kun je bijv. met facturen aantonen welke verbeterpunten je al hebt doorgevoerd zodat de woning nog energiezuiniger is. Of je vraag tegen die tijd een nieuw label aan, dat kan ook. Alle vragen die je hebt kun je nog stellen aan je energie adviseur.