Kijk uit voor Asbest

654

Zo’n 100 jaar geleden is in Nederland ontzettend veel asbest gebruikt voor isolatie. Dit is dan ook de reden dat u nog steeds asbest kunt aantreffen in diverse woningen en gebouwen tijdens het slopen of renoveren. Asbest werd vroeger voor veel werkzaamheden in de bouw gebruikt. Het is een verzamelnaam voor zes natuurlijke mineralen met een vezelstructuur. Er zijn veel verschillende soorten asbest. In sommige constructies zijn wel 3 verschillende soorten asbest gebruikt. Later werd pas bekend dat asbest enorme risico’s met zich mee kan brengen voor uw gezondheid. Kijk daarom uit voor asbest wanneer u gaat verbouwen of slopen.

Asbestincidenten

Ook wel de verspreiding van restanten materiaal waar asbest in zit. Deze stoffen komen vrij bij bijvoorbeeld brand in een woning, schade door stormachtig weer, vandalisme of het illegaal slopen van een woning. Wanneer een asbestincident van kracht is, is het van belang dat er gekeken wordt waar de asbest terecht is gekomen. Dit wordt ook wel asbestinventarisatie genoemd. Dit is belangrijk, omdat moet worden bepaald hoe ver de asbest verspreid is en hoe groot dus de omvang van besmetting is.

Asbestzakken

Wanneer u van plan bent om uw woning te gaan verbouwen of te gaan slopen, zult u moeten achterhalen of er zich asbest in je woning bevindt. Als je asbest wil verwijderen uit je woning, ben je namelijk verplicht om hier speciale asbestzakken voor te gebruiken. Hierin valt onderscheid te maken tussen asbest minizakken, asbest kuubzakken en asbest platenzakken. Zoek dus wel even uit welke je precies nodig hebt voor jouw project.