Alles wat je moet weten over asbest

586

Je hoort het regelmatig voorbij komen wanneer er bijvoorbeeld een gebouw in de brand staat of wordt gesloopt: er komt asbest vrij. Maar wat is het precies en hoe schadelijk is het voor je? Dat lees je in dit artikel. 

Asbest bestaat uit hele kleine vezels die je niet met het blote oog kunt zien. Er zijn verschillende soort asbest, maar je kan asbest eigenlijk in twee hoofdcategorieën indelen: amfibool en serpentijn. Wit asbest wordt het meest gebruikt en valt onder de categorie serpentijn, terwijl juist asbest uit de categorie amfibool wordt gezien als het meest schadelijk. 

In eerste instantie hoeft asbest niet schadelijk te zijn. Het is dan ook verwerkt in veel materialen. Als er niets met het materiaal gebeurd, komen er ook geen asbestvezels vrij en is het dus niet perse schadelijk. Wanneer je gaat dit materiaal gaat slopen wanneer je bijvoorbeeld erin boort of zaagt, dan komen deze vezels vrij. Wanneer iemand teveel van die vezels binnenkrijgt, kan dat ernstige gevolgen hebben. Hoe meer je asbestvezels inademt, hoe groter de kans op asbestkanker.

Ruim een eeuw geleden wist men al dat asbest schadelijk was voor de gezondheid. Echter is het gebruik van asbest pas in 1993 verboden. Je kan er vanuit gaan dat sinds dit jaartal zijn er dus geen huizen meer gebouwd met asbest, maar alle woningen voor dit jaartal zouden dus met asbest kunnen zijn gebouwd. 

Het is toegestaan om zelf asbest op te ruimen, maar daar zijn wel strenge regels aan verbonden. Wanneer het om een kleine hoeveelheid asbest gaat, mag je dit zelf opruimen. Hou wel rekening met de wet- en regelgeving. Bij het opruimen van asbest is het verstandig om speciale asbestzakken te gebruiken, zoals een Asbest Big Bag. Echter is het verstandiger om asbest op te laten ruimen door een gespecialiseerd bedrijf.