Kappen van een boom doe je zo!

1928

Eindelijk! De zomer is echt begonnen en de temperaturen stijgen boven de 30 graden uit. Tijd om lekker in het zonnetje te gaan liggen in je tuin. Totdat er ineens een grote boom in de weg staat tussen jou en de zon… Daar gaat je summertan! Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn, als je ervoor kiest om de boom te kappen. Een boom kappen is echter makkelijk gezegd dan gedaan, want er gaat meer werk in zitten dan een zaag erin en vallen maar. In deze blog wordt daarom ingegaan op waar je allemaal moet letten bij het kappen van een boom in je tuin.

Check de vergunningen!

Niet elke boom kan je zomaar kappen. Dit is natuurlijk hartstikke goed, want bomen zijn zo belangrijk voor ons dat niet iedereen ze zomaar zou moeten kunnen kappen. Je hebt in sommige gemeenten dus vergunningen nodig om een boom te kappen. Dit is niet in elke gemeente hetzelfde geregeld, dus je moet echt per gemeente checken wat wel en niet mag. Als je een boom kapt zonder geldige vergunning, kun je een hele hoge boete verwachten. Mensen die denken dit te kunnen ontlopen omdat het toch privé in hun tuin gebeurd, hebben het mis. Heb jij ooit iemand een boom geruisloos zien kappen? Neem dus het zekere voor het onzekere en vraag altijd een vergunning aan indien nodig.

Wat is de beste periode?

Zoals elk seizoen in het algemeen zijn voor- en nadelen kent, zo geldt dat ook voor het kappen van bomen per seizoen. In de zomer is de conditie van de boom bijvoorbeeld veel beter zichtbaar en kunnen de dode takken er snel uitgehaald worden. Als je wilt snoeien in plaats van kappen is de zomer dus het ideale seizoen. In de winter zijn bomen vrijwel kaal, dus is het tijdens het snoeien makkelijker om de vorm te bepalen. Als je gaat kappen in de winter heb je natuurlijk ook veel minder bladafval, wat veel geld in de afvoerkosten scheelt! Verder zijn er weinig nestjes van dieren in de bomen te vinden tijdens de winter, omdat veel dieren dan in winterslaap zitten en bomen over het algemeen niet de plek zijn waar ze zich nestelen.

Wil je er zeker van zijn dat aan alles gedacht is voor je een boom gaat kappen en dat het perfect gebeurd? Huur dan een hovenier in! Met hun expertise en ervaring kan er niets fout gaan.