Hoe vind ik de beste makelaar

634

Een huis verkopen is een ingrijpend proces waar veel bij komt kijken. Het is begrijpelijk dat je dan de juiste mensen zoekt, die jouw belangen behartigt bij de verkoop van je huis. Iemand die je volledig kunt vertrouwen en die transparant is. De juiste makelaar vinden is daarom best lastig. Het komt maar heel weinig voor dat een makelaar jouw belangen voor zijn eigen of het bedrijf z’n belang stelt. Je hebt tegenwoordig ook nog eens zoveel makelaars. Dat maakt het kiezen van de beste makelaar nóg lastiger. Deze keuzestress kan je weg nemen door op een aantal factoren te letten.

Waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste makelaar

Schrijf voor jezelf eerst op wat jij zoekt in een makelaar. Dus welke criteria wil jij dat een makelaar beschikt als hij jouw huis gaat verkopen. Dat heb ik ook gedaan toen ik een makelaar in Enschede zocht. Deze criteria verschillen per persoon. Zoek jij bijvoorbeeld iemand die een persoonlijke aanpak hoog heeft staan, dan zet je dat op je lijstjes. Maar het kan ook zo zijn dat je het belangrijk vind dat een makelaar goede kennis van de regio heeft. Je kan natuurlijk ook denken: een verkoop waar zoveel geld in omgaat moet zo goed mogelijk gebeuren, dus de persoonlijke aanpak  is van ondergeschikt belang. Dat kan natuurlijk ook, zorg er dan voor dat je een makelaar vindt die ijzersterk kan onderhandelen en jouw huis voor de beste prijs verkoopt.

Vertrouw op je gevoel

Wat voor een makelaar je ook zoekt, één eigenschap moet de makelaar altijd hebben. Een makelaar die zijn vak goed beoefend is iemand die de goed aanvoelt wat voor klant hij voor zich heeft. Om de makelaar te vinden die het best bij jouw past is een kennismakingsgesprek belangrijk. Gooi al jouw wensen op tafel en kijk vooral naar waar de focus ligt bij de makelaar. Vaak weet je al vanaf het begin waar de nadruk ligt bij de makelaar. Vind de makelaar de communicatie met u belangrijk, of ligt de focus bij de makelaar meer bij hoeveel marge hij kan behalen. Dat voel je in een persoonlijk gesprek eigenlijk wel snel aan. Vertrouw daarom juist bij een ingrijpende kwestie als de verkoop van een huis op je gevoel.