Hoe Portugese laurier aanplanten?

521

De Portugese laurier is enorm populair in ons land. Vooral aangeplant als haag zien we de Portugese laurier, ook wel bekend met de Latijnse naam Prunus lusitanica Angustifolia, overal terug. Ondanks dat het wat grotere bladeren heeft dan andere haagplanten is het geschikt voor grote en kleinere tuinen. Dat komt omdat het een compacte vorm heeft en niet breed uitgroeit. Om de Portugese laurier goed in vorm te houden wordt éénmaal per jaar snoeien, eind juni ongeveer, aanbevolen. Goed doorlatende, droge grond is ideaal om de Portugese laurier in aan te planten. Het heeft namelijk een hekel aan teveel vocht. Ook extreem zure grond is iets waar deze plant niet van houdt. Het aanplanten van de Portugese laurier kan op zowel een zonnige standplaats als een halfschaduw plek.

Plantgeul graven

Hoeveel planten u nodig hebt per strekkende meter om een volle haag te creëren is afhankelijk van de grootte van de Portugese laurier bij aanschaf. Wanneer ze een hoogte hebben van 40 centimeter moet u uitgaan van zo’n 5 planten per meter. Plant ze niet te dicht tegen elkaar aan zodat ze de ruimte krijgen om te groeien en daarbij voldoende licht krijgen. Graaf vervolgens een geul die breed en diep genoeg is voor de kluit met wortels. Verwijder het eventuele onkruid, ook rondom de geul. Voeg wat speciale aanplantgrond aan de geul toe zodat Portugese laurier een goede start krijgt. Hier zitten namelijk directe de juiste voedingsstoffen in, wat goed is voor deze haagplant. Dompel de wortels van de plant even onder water zodat ze zich goed vol kunnen zuigen. Wanneer de haagplanten in de geul staan graaft u deze dicht met aarde en drukt de grond rondom de Portugese laurier goed aan. Water geven is belangrijk. Doe dit direct na het aanplanten en ook een paar keer per week in de weken hierna. Betreft het heel warm weer? Geef dan iedere dag aan het begin van de ochtend water. Zo hebben de planten voldoende water voor de rest van de dag. 

Verzorging na het aanplanten

Na het aanplanten van de Portugese laurier zorgt u ervoor dat deze, vooral de eerste periode, van water wordt voorzien. Let op: houd de grond rondom de kluit vochtig maar het mag niet té nat zijn. Omdat in de loop der tijd de grond zijn voedingsstoffen verliest kunt u 1x per jaar de Portugese laurier bijmesten met organische mest. Strooi dit rondom de kluit zodat de wortels de benodigde voedingsstoffen en mineralen naar behoefte tot zich kunnen nemen. De beste periode hiervoor is het voorjaar.