Hoe houd je je krullen in bedwang?

789

Iedereen met krullend haar weet het: het valt nog helemaal niet mee om de krullen precies te laten doen wat jij wil. Pluis en kroes liggen altijd op de loer, en dat is nu net waar je helemaal niet op zit te wachten. Hoe zorg je ervoor dat je krullen zich wel iets van jouw mening aantrekken en netjes in het juiste model blijven zitten?

Het zit in je genen

Of je krullend haar hebt is genetisch bepaald: komen er in je familie veel krullen voor, dan heb je dus een grotere kans om zelf ook met krullen ter wereld te zijn gekomen. Je bent in jouw familie dus zelden de enige met krullend haar. 

Over mensen met krullen wordt vaak gezegd dat ze eigenwijs zijn. Of dat altijd waar is durven we niet te zeggen, maar een feit is het zeker dat krullen zelf wél behoorlijk eigenwijs lijken te zijn. Ze doen wat ze willen, staan de ene dag recht overeind, terwijl ze de volgende futloos langs je hoofd vallen. Wil jij graag dat je krullen naar binnen vallen? Reken er dan maar op dat ze lekker naar buiten blijven staan. Krullen zijn vaak niet te temmen, en dat maakt ze juist zo bijzonder. En bijzonder lastig ook, want wat moet je er toch iedere dag weer mee?

Verzorg ze goed

Wie krullen heeft weet dat goede verzorging essentieel is. Het lastige is helaas wel dat er niet 1 product aan te wijzen valt dat voor alle krullen perfect werkt. De ene krul is de andere namelijk niet. Wie fijne, droge krulletjes heeft, heeft heel andere producten nodig dan mensen met grove, glanzende krullen. En zelfs al lijk je precies dezelfde krullen te hebben als iemand anders, dan nog kan het gebeuren dat producten op jullie haar compleet verschillende resultaten geven.

Wat wel belangrijk is: gebruik een goede shampoo. Eentje van een goed merk, Schwarzkopf bijvoorbeeld, zonder siliconen of andere stofjes die op je haar achterblijven na het wassen. Krullen moet je goed schoon wassen, en alleen dat meegeven wat ze echt nodig hebben: vocht en (in het geval van droog haar) wat vet. Probeer verschillende shampoos uit, en kies degene die voor jou het beste werkt. Dit geldt ook voor conditioners; probeer er afhankelijk van jouw haartype een paar en kies je favoriet. Veel dames met droge krullen kiezen voor een leave-in conditioner, die hun haar ook meteen een beetje body geeft. Deze zijn vaak wat rijker dan conditioners die je weer uitspoelt.