Hoe gaat beregening in z’n werk?

426

Beregening is de kunst van het bewateren van planten, zonder dat je hiervoor met de gieter in de weer hoeft. Een goede beregeningsinstallatie houdt je planten gezond, ook als het hemelwater een tijdje op zich laat wachten. De hele installatie is bedoeld om de zorgen van een droge zomer weg te nemen en er eigenlijk gewoon voor te zorgen dat je vrijwel niets meer hoeft te doen om er zeker van te zijn dat je planten voldoende water hebben. Je koopt deze installatie eenvoudig online in de beregening webshop

Het begint met de pomp

De basis van alle beregeningsinstallaties is natuurlijk de pomp. Deze pomp haalt het water uit een (natuurlijke) bron en verdeelt het vervolgens over de planten en gewassen. Beregeningspompen komen in allerlei soorten en maten en het is dan ook verstandig om een weloverwogen keuze te maken als je zoekt naar de pomp die het beste bij jou en je wensen past. Heb je een kleine tuin, dan is het niet nodig om een grote, sterke pomp te kopen. Moet je echter een ruim oppervlak beregenen, zoals misschien wel een akker of een golfbaan, dan is het slim om juist wel zo’n ferm apparaat in huis te halen. Weet je niet zeker wat je moet nemen? Dan is er altijd wel een expert die je kan helpen, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Wanneer begint het beregenen?

Als de hele installatie is aangelegd, is het tijd om hem aan het werk te zetten. Maar wanneer begin je met beregenen? Eigenlijk is het tot diep in de lente niet nodig om de installatie aan te zetten. Zeker in de winter en in het begin van de lente valt er over het algemeen ruim voldoende regen om de planten in uitstekende conditie te houden. Alleen als het echt veel te droog is, kan je daar wat aan doen. De beste momenten op de dag om te sproeien zijn vaak vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag. Het heetste punt van de dag is vaak geen slim plan, omdat het water dan gewoon net zo snel weer verdampt. is het echt heel erg droog, dan kan het zeker geen kwaad om meerdere keren per week de installatie aan te zetten. 

Regel het volautomatisch met een beregeningscomputer

Wil je helemaal geen werk hebben van de beregening? Dan is de aanschaf van een beregeningscomputer een prima plan; deze computer kan het hele proces automatiseren en zorgt ervoor dat je eigenlijk niets meer hoeft te doen. De computer kan het programma zelfs aanpassen op de weersvoorspellingen, wat betekent dat de installatie niet aan gaat als er regen voorspeld wordt. En wordt het extreem warm? Dan kan je de installatie programmeren om wat extra sproeimomenten in te lassen, zodat je planten in goede staat blijven als moeder natuur echt even niet mee wil werken. Op deze manier hou je je tuin in uitstekende staat en hoef je niet bang te zijn dat de droogte ten koste gaat van je planten of gewassen.