De voor- en nadelen van verschillende soorten kozijnen op een rij

399

Wil je nieuwe kozijnen plaatsen, maar weet je nog niet welk materiaal je zult gaan kiezen? Twijfel je tussen hardhouten kozijnen, aluminium- of kunststof kozijnen? Kies je voor sfeer, wil je niet al te veel geld uitgeven of heb je juist een ruim budget? Wil je een bewuste, duurzame keuze maken? Wij zetten de voor- en nadelen van de verschillende soorten kozijnen op een rijtje, zodat je de keuze kunt maken, die het beste bij jou past.

Hardhouten kozijnen

Hardhouten kozijnen kiezen en toch een milieuvriendelijk keuze maken? Jazeker, dat kan. Mooie soorten hardhout als mahonie-, meranti- en merbauhout hebben een FSC keurmerk gekregen. Dat betekent, dat kiezen voor deze houtsoorten natuurvriendelijk is, geen beschadiging aan ‘de longen van onze aarde’. Nadeel van kiezen voor deze hardhoutsoorten is, dat het hout prijzig is en dat het jaarlijks onderhouden moet worden. Het onderhoud kost veel geld en tijd. Als je minder ruim in je budget zit, is dit een minder goede keuze.

Kunststof kozijnen

De basis voor kunststof kozijnen zijn, kunststof profielen of anders genoemd pvc profielen. Kunststof kozijnen zijn goedkoop en hebben nauwelijks onderhoud nodig. En ze gaan jarenlang mee. Een duurzame keuze dus, waar je veel plezier van zult hebben en die je veel geld zal besparen. Tegenwoordig zijn kunststof kozijnen met houtprints en in diverse kleuren te koop, waardoor deze kozijnen nauwelijks meer te onderscheiden zijn van houten kozijnen. Een natuurvriendelijke keuze, die ook vriendelijk is voor je portemonnee. Het enige nadeel zou kunnen zijn, dat een eventuele beschadiging moeilijk te repareren is. 

Aluminium kozijnen

Een stevig, duurzaam metaal, dat vooral geschikt is voor mensen met een flink budget, want goedkoop is het niet. Maar het geeft wel een stoere, krachtige uitstraling aan je moderne woning of bedrijfspand. Ook weert het inbrekers, want dit sterke materiaal laat zich niet forceren.