Het voorkomen van brand in je woning

836

In 2018 kwamen in Nederland 103.657 woningbranden voor. In deze branden kwamen 47 mensen om. Het wordt dus de grootste tijd om je woning beter te beveiligen tegen brand. Daarom geven wij wat belangrijke tips om je woning te beveiligen tegen brand.

Rook niet in je woning

De grootste oorzaak van het ontstaan van woningbranden zijn sigaretten. Dit is liefst 19% van alle branden. Wij geven als advies om buiten te gaan roken. Als je de verleiding toch niet kan weerstaan, is het belangrijk om niet de as van de sigaretten in de prullenbak te gooien. Dit kan je pas doen als het as vochtig is geworden. Door middel van water in de asbak te gieten, voorkom je brand.

Rookmelder aansluiten

Bij het slapen zijn we grotendeels onbewust. We worden niet wakker van de geur van rook. Het is van levensbelang dat bewoners wakker worden als er brand is. Een prikkel waar we wel bij wakker worden is een rookmelder. Het maakt een hoop geluid. Wist je dat 70% van de huishoudens een rookmelder hebben, maar dat in 35% van de woningen de rookmelder niet werkt. Dit zijn een hoop rookmelders. Om dit probleem te voorkomen moet je jaarlijks de batterij van de rookmelder vervangen. Ook kan je de rookmelder testen door op de testknop te klikken.

Brandbare producten goed opslaan

Veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen en cosmetische producten zijn ontvlambaar. Dit zijn producten als scheerschuim en haarspray. Houd brandbare producten uit de buur van warmte. De producten moet je op een gezamenlijke plek neer leggen. Spreek dit van te voren met elkaar af.

Brandblusser aanwezig

Leg in belangrijke gebieden van je huis een brandblusser. Je moet dan aan locaties denken als de keuken en de haard. De kans is het grootst dat daar de brand uitbreekt. Het is belangrijk om regelmatig de instructies van de brandblusser door te lezen. Ook moeten alle leden van het huis om kunnen gaan met een brandblusser. Naast een brandblusser is een blusdeken erg handig. Blusdekens hebben als doel de zuurstoftoevoer bij een brand te stoppen. Als je het vuur bedenkt met een blusdeken kan er geen zuurstof meer bij komen. Het dooft de brand. Het voordeel is dat een blusdeken minder schade aanbrengt dan een brandblusser.