Een klimaatbestendige tuin, wat houdt dat precies in? Klimaatbestendig wil zeggen dat de tuin is opgewassen tegen onze verschillende seizoenen en weersomstandigheden. Niet alleen is hij er tegen opgewassen, hij draagt bij aan duurzaamheid. In dit artikel geven we je advies over de aanleg van een klimaatbestendige tuin. Wat zijn de aandachtspunten, waar let je op? Je leest het hier.

Hoe kan ik mijn tuin klimaatbestendig aanleggen?

In de praktijk blijkt vaak hoe het niet moet. Wie over een tegeltuin beschikt zal vast gemerkt hebben dat er op een gegeven moment verzakkingen ontstaan. Dit proces begint vaak aan de zijkant, waar hemelwater grip krijgt op de zandlaag en zand weg kan spoelen. Tuinen die volledig betegeld zijn kunnen op den duur een probleem krijgen met hemelwaterafvoer. Rioleringen kunnen bij hevige regenval soms de verwerking van hemelwater niet meer aan; met als gevolg verstoppingen en overstroomde rioleringen. Om dit proces een halt toe te roepen vormen duurzame, klimaatbestendige tuinen de toekomst.

Advies & tips klimaatbestendige tuin

Welke punten kun je meenemen om je tuin duurzaam en klimaatbestendig in te richten?

●     Zorg voor een goede afwatering van hemelwater. Geheel betegelde achtertuinen kunnen regenwater niet altijd snel genoeg verwerken. Door langs de randen van de tuin gebruik te maken van stroken siergrind (of een andere bodembedekker), kan hemelwater gemakkelijker wegzakken naar het grondwaterpeil. Kies optioneel ook voor een mooie strook bodembedekkers als afscheiding tussen terras en tuin. Wees creatief met siersteentjes (split of grind) en bodembedekkers (cacaodoppen, houtsnippers, kokossnippers).

●     Bent u in het bezit van een oprit? Deze valt prima te betegelen met grasbetontegels. Regenwater krijgt hierdoor snel de kans weg te zakken. Grasbetontegels kennen openingen waardoor gras de mogelijkheid krijgt te groeien. Dit gras kan overigens gemaaid worden.

●     Hebt u een tuinhuisje of schuur? Creëer een groen dak, met mosachtige plantjes. Het groen houdt hemelwater vast en zorgt voor verkoeling. Daarnaast oogt het eigentijds en worden groene daken steeds vaker toegepast.

●     Kies ervoor om regenpijpen niet rechtstreeks op het riool te laten uitkomen. Een regenton kan een mooie oplossing vormen in de tuin. Ook een HA steen (schuin aflopende betonsteen) kan het regenwater loodsen richting ‘vrije uitstroom’, dit kan via open, betonnen geultjes die eenvoudig kunnen worden aangelegd.

●     Niet alleen neerslag vormt een probleem voor de tuin; dit geldt ook voor overmatige hitte. Geheel betegelde, schaduwarme tuinen kunnen zorgen voor een ‘oven effect’ tijdens zomerse hitte. Dit kun je opvangen door de aanwezigheid van een gazon en enkele (naald)bomen. De bomen bieden schaduwplekken en het gazon reflecteert geen hitte.

●     De aanleg van een waterput of waterpomp kan een mooie investering zijn. Hiermee heb je de beschikking over een eigen, natuurlijke waterbron.

Deskundig advies ontvangen

Heeft u ideeën opgedaan n.a.v. van onze tips, maar ziet u op tegen de organisatie en aanleg van de verschillende onderdelen? Laat u adviseren door een deskundig groenbedrijf over de mogelijkheden, zoals hoveniersbedrijf Aardoom te Ridderkerk. Goed tuinadvies over de aanleg van een duurzame, klimaatbestendige tuin is bijzonder belangrijk. Iedere tuin en situatie is weer anders, hierdoor zal het groenbedrijf altijd bij u ter plekke eerst de situatie beoordelen, waarna advies volgt en mogelijk een passende offerte voor de uitvoering.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *