Een elektrische haard kopen

535

’s Winters naar buiten de kou in om hout te hakken of naar het tuincentrum gaan om hout te kopen voor de open haard, wordt u daar niet moe van? En wordt u niet gek van de vieze geur die vrijkomt bij het verbranden van al dat hout in die open haard? Die oude, stinkende open haard bent u vast al meer dan zat, vind ik niet dat het tijd is voor wat nieuws? Tegenwoordig bestaan er ook elektrische haarden, die je alleen maar aan hoeft te doen met een druk op de knop. En wat moet u dan verversen? Nee, geen hout. Het enige wat je moet bijvullen is om de paar uur het vat met water, idealer kan het niet.

Hoe ziet het eruit?

De meeste elektrische haarden bestaan uit ‘takken van hout’ die gemaakt zijn van kunststof. Verder kunt u er zelf nog versiering toevoegen aan het bouwwerk, zoals dennenappels. Het mechanisme werkt door een aantal lampen die aan de onderkant van het bouwwerk zijn gevestigd in een soort zwarte, plastic doos, die samen met het water vuurachtig gekleurd waterdamp vormen. Dit waterdamp komt door een spleet, die omgeven is door de kunststofgemaakte takken, waardoor de spleet niet te zien is. Het gekleurde damp is goed te vergelijken met het vuur wat normaal gesproken te zien is bij een haardvuur.

Warmte

Het enige verschil wat deze elektrische haard meebrengt ten opzichte van een normale open haard met echt vuur, is dat de elektrische haard nauwelijks warmte uit straalt. De normale open haard doet dat wel, want bij vuur komt energie vrij in de vorm van warmte. Lekker warm binnen zitten in de winter lukt dus niet met een elektrische haard, maar je kan natuurlijk ook de verwarming iets hoger zetten en toch genieten van alle voordelen die deze elektrische haard met zich meebrengt.

Ervaring

Zelf heb ik thuis ook een elektrische haard staan die me meer dan bevalt. Mijn huis heeft dan wel een schoorsteen, maar mijn familie heeft nooit overwogen om er een echte open haard te plaatsen. Ze konden de geur al ruiken bij wijze van spreken. Daarom hadden ze een aantal jaar geleden besloten om een elektrische haard aan te schaffen, en zelfs nu werkt hij nog optimaal. Je laat het vuur zowel verschijnen als doven met een druk op te knop, er is nergens een vieze geur te ruiken en als na een halve dag aanstaan het water op is, is deze binnen een paar tellen alweer bijgevuld. Ik zou het iedereen echt kunnen aanraden om i.p.v. een normale open haard toch te kiezen voor een elektrische haard!

Bron: vrijesectorwonen.nl