Doe-het-zelf met handgereedschap

563

Ben jij een echte “doe-het-zelf-er” en hou je van klussen? Vaak heb je aan handgereedschap al wel genoeg voor kleinere klusjes in huis. Weet je nou niet precies de basis is die je nodig hebt voor dit soort klusjes? Hieronder lees je wat voor gereedschap van belang is voor de echte hobbyist. 

De basis

De basis bestaat uit gereedschap wat gemiddelde klusser absoluut in huis moet hebben. Denk hierbij aan gereedschap als een zaag, een hamer, schroevendraaiers, spijkers en schroeven, tangen en een boormachine. Hierbij zijn natuurlijk weer verschillende soorten te onderscheiden. Je hebt bijvoorbeeld een “gewone” hamer, ook wel bankhamer genoemd, maar je hebt ook klauwhamers. Deze hamers hebben een inkeping waarmee je schroeven en spijkers los kan trekken. Wat betreft de basis op gebied van zagen, valt onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld ijzerzagen, figuurzagen, kapzagen of cirkelzagen. Hou dus rekening met wat voor soort klus je wil gaan doen. Baseer hier de keuze van je zaag op.

Verder heb je ook nog gereedschap wat ook handig van pas kan komen, maar niet vaak voorkomt bij alledaagse klussen. Denk hierbij aan beitels, vijlen, spijker- of schuimpistolen, maar ook stucadoorsgereedschap, soldeer- en lasgereedschap, bankschroeven, lijmtangen of buigijzers. Dit soort gereedschap valt echter vaak niet onder de basis van handgereedschap, maar kan dus wel van pas komen. Let erop dat je bij zulk gereedschap ook weer onderscheid kan maken tussen verschillende soorten met verschillende eigenschappen. Bijvoorbeeld bij het vijlen van materiaal. Ga je bijvoorbeeld hout of metaal vijlen? Hier zijn weer verschillende soorten vijlen van beschikbaar.

Gereedschapskist

Laat jij nou ook altijd je gereedschap rondslingeren of ben je nou eenmaal iemand die altijd alles kwijt is? Denk dan aan het aanschaffen van een gereedschapskist. Hier kan je gereedschap op orde in bewaren en weet je zeker dat je nooit meer je schroevendraaier of hamer kwijt bent, juist wanneer je die nodig hebt!