Dakreparatie: welke kosten kan ik verwachten?

892
Dakreparatie: welke kosten kan ik verwachten?

Een dakreparatie is ontzettend belangrijk, maar het is niet gratis. Maar waar moet je op letten bij het berekenen van de prijs en welke kosten kun je verwachten? Hieronder vind je een overzicht van de verschillende dakreparaties en de daarbij behorende gemiddelde kosten. 

De verschillende soorten dakreparatie

Een dakreparatie kun je op verschillende manieren aanpakken, en hoe de dakdekker dit doet, is afhankelijk van het dak, de dakbedekking en de schade. Hieronder vind je een aantal verschillende soorten dakreparaties beschreven met daarbij de gemiddelde prijs. 

Dakreparatie met bitumen of EPDM

Bij een reparatie van een bitumen of EPDM dak gaat het vaak over een plat dak. Deze reparaties zijn vaak goedkoper doordat het makkelijk te betreden is en de schade vaak op een makkelijke manier opgelost kan worden. Wanneer er scheuren in de dakbedekking zitten kunnen deze vaak gelijmd of gebrand worden. Beide methoden vereisen voorbereiding van het oppervlak en zorgvuldige toepassing van de reparatiematerialen. De gemiddelde kosten van het repareren van een plat dak liggen tussen de € 250,- en de € 285,- per m². 

Dakreparatie met dakpannen of leien

Bij een hellend dak valt de prijs vaak een beetje hoger uit, en vaak zijn de reparaties een stukje lastiger te maken. Bij een dakpannen dak is een reparatie vaak niet nodig, en kunnen de dakpannen gewoonweg vervangen worden. Hetzelfde geldt bij een leien dak. Wanneer er toch een reparatie uitgevoerd moet worden ligt de prijs vaak tussen de € 150,- en de € 400,- per m². 

Repareren van dakgoten of nokvorsten 

Niet alleen de dakbedekking moet gerepareerd worden, ook onderdelen zoals de dakgoten de nokvorsten kunnen niet ontbreken. Wanneer een dakgoot kapot is kan dit namelijk heel slecht aflopen voor het dak zelf, daarom is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk gemaakt wordt. Hetzelfde geldt voor nokvorsten. Een dakgoot repareren kost gemiddeld € 65,- tot € 100,- per meter en nokvorsten repareren € 50,- tot € 100,- per meter. 

De gemiddelde kosten: overzicht

Je hebt nu waarschijnlijk al een veel beter beeld van de kosten van dakreparaties. Verschillende materialen zorgen voor verschillende eindprijzen. Ook het type dak en de schade zelf spelen een rol. Voor een nog duidelijker beeld vind je hieronder een tabel met daarin de gemiddelde kosten nogmaals beschreven. 

Type dakreparatie Gemiddelde kosten
Zwakke gedeeltes dakbedekking plat dak vervangen€ 250,- tot € 300,- per m²
Met bitumen€ 250,- tot € 285,- per m²
Met EPDM€ 250,- tot € 280,- per m²
Met dakpannen€ 150,- tot € 350,- per m²
Met leien€ 320,- tot € 400,- per m²
Dakgoten€ 65,- tot € 100,- per meter
Nokvorsten€ 50,- tot € 100,- per meter