Betonschade, moet ik gaan vervangen of kan ik repareren?

788

Moet ik mijn betonnen oprijlaan vervangen of kan die worden gerepareerd zonder te gaan slopen?
Mijn garagevloer is ernstig beschadigd door zout en water. Kan hij er weer als nieuw uitzien zonder dat de betonschade aan de oude vloer moet worden uitgegraven, gesloopt en vervangen? En mijn parkeerplaats. Deze heeft opvallende scheuren. Kunnen ze worden gerepareerd zodat de parkeerplaats er weer mooi uitziet of moet de hele parkeerplaats worden vervangen?

Tien jaar geleden was bij beton herstel het vervangen van beschadigd beton meestal nog de enige oplossing. In het daaropvolgende decennium veranderde dat echter. De economische realiteit maakte minder dure reparatiemogelijkheden aantrekkelijker, net als het streven naar een duurzamere, groenere bouwomgeving. Het kunnen repareren van bestaand beton in plaats van het verwijderen en vervangen ervan, vermindert de ecologische voetafdruk. 

In welke situatie is herstel mogelijk?

Reparatieproducten drogen beter, ze zijn sterker en duurzamer dan hun voorgangers. Het komt erop neer dat de omvang van de schade, en de vraag of er moet worden gerepareerd of vervangen per geval moet worden bekeken. 

Vraag jezelf eerst eens af of je het product weer in zijn oorspronkelijke staat kunt terugbrengen. Beoordeel hoe slecht het beton werkelijk is. Is het aggregaat van de betonconstructie zichtbaar geworden? Dan moet het beton waarschijnlijk worden vervangen. Wordt de schade veroorzaakt door een slechte installatie? Ook dan is vervanging de beste optie. Als het alleen gaat om een versleten of afgebladderd oppervlak, dan is reparatie een reĆ«le mogelijkheid. 

Meer weten? Klik hier

Overwegingen bij betonherstel

De omvang van de schade hoeft niet de enige maat zijn bij het nemen van een beslissing. Reiniging kan een probleem zijn als de reparatie bestaat uit het storten van een nieuwe laag cement over het bestaande beton. Tijd kan een andere overweging zijn. Hoe lang zal de constructie buiten gebruik zijn? Dan is er ook nog het esthetische aspect.

Veel van de producten die gebruikt worden om een horizontaal oppervlak te repareren kunnen ook effectief zijn voor verticale oppervlakken, zoals muren en wanden. Nieuwe producten op de markt kunnen in dat opzicht echt uitkomst bieden. 

Nieuw materiaal kan tot op de millimeter nauwkeurig worden geplaatst of worden gebruikt om barsten en scheuren op te vullen. En ze zijn in beide gevallen binnen enkele uren klaar voor gebruik. 

Om een reparatieproject er uiteindelijk als een nieuwe gietvorm uit te laten zien kun je nieuwe reparatiematerialen bijvoorbeeld sjabloneren of stempelen. Hiermee kun je een grote verscheidenheid aan ontwerpen opnemen in je herstelde betonconstructie.

Verschillende toepassingen betonherstel

Een dragende oprit kan bijvoorbeeld worden gerepareerd met cement. Het repareren van verticale oppervlakken zoals dragende wanden kan een prijzige aangelegenheid zijn. Coatings die de esthetiek van het oppervlak verbeteren en ook duurzaam zijn kunnen in deze situatie een echte tijd- en geldbesparing zijn voor de huiseigenaar.