Aanhangwagen kopen? Tips voor een goede aankoop

542
aanhangwagen koppeling

Het aanschaffen van een aanhangwagen is voor veel problemen een goede oplossing, maar kan tegelijkertijd wel een lastige klus zijn. Wil je een aanhangwagen kopen? Dan is het goed om rekening te houden met een aantal punten. Welke aanhanger past het beste bij jou? Hier lees je tips over de aanschaf van jouw nieuwe aanhangwagen!

Stap 1: Type aanhangwagen

Er zijn ontzettend veel typen aanhangwagens die elk hun eigen doel hebben. Bedenk jezelf daarom welk type aanhangwagen jij nodig hebt. Wil je een standaard aanhangwagen, of wil je er een voor transport van paarden, auto’s of machines? Of wil je een specifieke aanhangwagen die het vervoer van goederen gemakkelijk maakt, zoals een kipper-aanhangwagen of een plateauwagen?

Stap 2: Dubbelas of enkelas?

Bij een enkelas aanhangwagen wordt het volledige gewicht van de aanhanger gedragen door een as. Bij een dubbelas wordt dit logischerwijs door twee assen opgevangen. Met een enkelas kun je al redelijk stevig en zwaar materiaal vervoeren. Wil je de aanhangwagen echter heel regelmatig gebruiken, is het verstandiger een dubbelas aan te schaffen. Dit geldt voornamelijk wanneer je met breekbare, kwetsbare of zware spullen werkt.

Stap 3: Geremd of ongeremd?

Een geremde aanhangwagen heeft een eigen remsysteem dat ervoor zorgt dat de aanhangwagen zelf mee remt wanneer de auto ook remt. Zo worden ze veiliger en stabieler dan een aanhangwagen die ongeremd is. Zo’n ongeremde auto heeft nogal eens de neiging om te gaan slingeren bij plots remmen. Een geremde aanhangwagen kost daarentegen wel een stuk meer. 

Stap 4: Open of gesloten?

Voor iedereen die spullen op een beschermde manier wil vervoeren, is een gesloten aanhangwagen de beste keuze. Spullen zijn dan beschermd tegen weersinvloeden zoals regen en wind, maar ook tegen diefstal. Wil je vooral goedkoop een aanhangwagen rijden, is de open een beter alternatief. Deze kost minder en weegt ook minder, waardoor je meer gewicht kwijt kunt of zuiniger met de brandstof van je auto kunt omspringen

Stap 5: Nieuw of tweedehands?

Dan is het nog de vraag of je je aanhangwagen nieuw of tweedehands koopt. Een nieuwe aanhangwagen heeft vaak een flink prijskaartje, al ben je wel verzekerd van een goede uitvoering en krijgt vaak ook garantie. Een tweedehands aanhangwagen is een stuk goedkoper, maar heeft daarom ook meer kans op gebreken. Door te letten op belangrijke onderdelen zoals het chassis, de verlichting, de remmen en de koppeling kun je alsnog met een gerust hart een tweedehands aanhangwagen kopen.

Zo, met deze tips kun ook jij die ene perfecte aanhangwagen voor jouw doel vinden. Via Hapert.com krijg je een volledig overzicht van alle aanhangwagens. Kies vervolgens de beste voor jou en vervoer je nieuwe goederen in Hapert-style.