Tips voor het vinden van een woning in Antwerpen

604
woning Antwerpen

Ook in België staat de woningmarkt op scherp. Daar komt bij dat er ook nog wat verschillen komen kijken bij het zoeken van een huis in Antwerpen of in Nederland. Hieronder vind je wat handige tips van een makelaar in Antwerpen om jouw ideale woning te vinden!

Tip 1: Gebruik de juiste woorden

Een ‘huisje’ in Antwerpen betekent ook daadwerkelijk een huis. Wees dus duidelijk in wat je zoekt wanneer je het hier met anderen over hebt. Een appartement moet je ook als ‘appartement’ benoemen, net als bij een huis. Het Vlaamse ‘immo’ betekent zoveel als vastgoed, waardoor je je in België moet richten tot een immokantoor.

Tip 2: De beste immowebsites

In Nederland heb je slechts een site nodig in je zoektocht naar een nieuw huis, namelijk Funda. In België gaat dit net wat anders, aangezien er meerdere sites zijn die je hetzelfde bieden. Voor Antwerpen zijn de beste Immoweb, Immoscoop, Zimmo en Immovlan. Zelfs op Facebook zijn er meerdere groepen waarin huizen in Antwerpen te koop worden aangeboden. Houd ook vooral de sites van kleine immokantoren in de gaten of ga gewoon eens langs bij verschillende vestigingen.

Tip 3: Houd rekening met verschillen

In Nederland is iedereen inmiddels zowat gewend aan de enorme hoge huur- en aanschafprijzen van huizen. In België is die waanzin nog niet echt doorgedrongen. Je kunt dus voor een vergelijkbaar huis minder betalen. Huizen komen gemiddeld ook wat later op de markt, met ongeveer 2 maanden van tevoren.

Helaas is de efficiëntie op de Belgische markt wel verder te zoeken. Zo moet je dus meerdere sites in de gaten houden waarop huizen worden aangeboden. Ook ontbreekt er vaak een plattegrond van de huizen, waardoor je tijdens een bezichtiging soms voor een nare verrassing komt te staan. Ten slotte worden niet alle huizen in Antwerpen door een immokantoor verkocht, maar door particulieren zelf. Dit kan soms onduidelijkheid door onder andere donkere en onscherpe foto’s opleveren.

Tip 4: Overige weetjes

In Antwerpen gelden per wijk verschillende postcodes. Het centrum is ‘2000’, net daarbuiten wordt ‘2018’ gehanteerd en voor de wijk Berchem is de postcode ‘2600’. Bij Antwerpse huurwoningen betaal je, naast de huurprijs, ook gemeenschappelijke kosten voor het onderhoud en losse kosten voor gas, elektriciteit en water. Daarnaast mag een eventuele verhuurder je huisdier nooit verbieden en zijn er twee verschillende loopduren voor je contract: enkel kort (alsnog 2 tot 3 jaar) of lang. Ga voor alle handige tips vooral eens lang bij een makelaar in Antwerpen. Wie weet helpt deze jou verder naar het perfecte huis!