Verduurzaming gaat steeds een grotere rol spelen in de hedendaagse samenleving. Steeds meer restricties worden ingesteld voor uitstoot, en vervuiling wordt streng tegengegaan in de vorm van boetes, milieuzones en vergroening. Het heeft te lang geduurd voordat de mensen écht bezig ging zijn met het letten op uitstoot en de vervuiling van de aarde. Binnen enkele eeuwen is de aarde zodanig vervuilt dat de kans bestaat dat onze planeet over een jaar of 100 niet meer bewoonbaar is. Wanneer er niks aan de uitstoot en vervuiling wordt gedaan, kan deze periode zelfs nóg korter uitvallen. Om deze reden is het verstandig om bij veel keuzes die je maakt even stil te staan bij de impact die het op het milieu heeft.
Eén van de vele alternatieven voor het verduurzamen van je huis is het installeren van een warmtepomp. Een warmtepomp is een vervanger voor de welbekende CV-ketel. Waar een normale CV-ketel loopt op gas, gebruikt een warmtepomp enkel elektriciteit om het huis duurzaam verwarmen. Zoals wellicht bekend is, wordt het gas uit Groningen steeds meer afgesloten totdat de kraan in 2030 definitief dicht gaat. Dit betekent dat het gas duurder en duurder zal worden door de schaarsheid, maar ook is het beter om elektriciteit te gebruiken om een huis te verwarmen dan gas. Deze elektriciteit, waar mee je een huis verwarmen zonder gas, kan namelijk op een verantwoorde manier worden opgewekt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de windmolenparken op zee die gebouwd zijn. Deze energie wordt in principe gratis opgewekt, en put de fossiele brandstoffen van de aarde niet uit. Dit maakt elektriciteit een bron die veel vaker gebruikt zou moeten worden in plaats van gas.
Wanneer je er over nadenkt om een warmtepomp aan te schaffen, let dan wel op het soort huis wat je hebt. Wanneer je een oud pand bezit, met slechte isolatie, is het niet handig om zo’n pomp aan te schaffen. Een voorwaarde van de warmtepomp is namelijk dat het huis goed geïsoleerd is.