Waar moet je aan denken bij het aanschaffen van een beregeningspomp?

454

Het is belangrijk om je tuin zo gezond mogelijk te houden en dus kies je ervoor om hier de nodige zorg aan te besteden. Die zorg komt in allerlei variaties; je snoeit op tijd, je plant de bloemen wanneer dat het beste kan en natuurlijk zorg je ervoor dat de planten goed gevoed blijven. Maar om dat te kunnen doen, heb je soms ook een beetje hulp nodig van de natuur. Immers; de voornaamste voeding van elke plant komt toch echt uit de hemel vallen. En als de natuur even niet meewerkt, kan je een beregeningspomp kopen om toch voldoende natuurlijk water te gebruiken voor de voeding van je planten. Maar waar moet je dan op letten?

Wat is een beregeningspomp?

Laten we beginnen bij het begin. Een beregeningspomp tuin is een pomp die water uit een natuurlijke bron kan pompen, waarna het verdeeld kan worden over je tuin. Deze pompen verschillen behoorlijk van elkaar in sterkte; de ene pomp is in staat om een heuse akker te voorzien van water, terwijl de andere echt bedoeld is voor kleine oppervlakken. Deze pompen maken gebruik van oppervlaktewater, of van grondwater. Oppervlaktewater is het water dat je terugvindt in sloten, meertjes of rivieren, grondwater zit – de naam verraadt al het nodige – onder de grond. Hier kan je bijkomen door te boren, waarna de pomp het water omhoog haalt.

Hoe groot is het oppervlakte dat beregend moet worden?

Het eerste dat je moet bepalen, is de grootte van het oppervlakte dat je wilt beregenen. Dit is belangrijk, omdat het een rol speelt in alle beslissingen die je verder zal nemen. Heb je namelijk een groot oppervlak, dan zal je een pomp moeten kopen die in staat is om flink wat water in een keer naar boven te halen. Deze pompen kunnen werken op een elektromotor, maar je hebt ze ook in een variant die draait op een brandstofmotor. Zeker de laatstgenoemde zijn prima geschikt voor de wat meer afgelegen plekken; ze hebben geen stroompunt nodig en opereren prima op zichzelf. Daar komt bij dat ze behoorlijk krachtig zijn en dus in staat zijn om met veel water tegelijk te opereren. 

Bijpassende producten

Naast een beregeningspomp zijn er nog flink wat producten die je kan aanschaffen om de installatie compleet te maken. Een pomp op zichzelf is namelijk nog niet genoeg; je hebt leidingen en sproeiers nodig om het water daadwerkelijk op de gewenste plekken te kunnen brengen. En eenmaal op de gewenste plek, is het belangrijk dat je de juiste producten koopt. Immers; je hebt niets aan een overpowered sproeier in een klein tuintje. En je hebt net zo weinig aan een sproeier die is bedoeld voor kleine oppervlakken, terwijl je een akker met gewassen nat wilt houden. 

Vraag een expert

Het kan best lastig zijn om precies te bepalen wat het beste voor je werkt en dus is het verstandig om bij enige twijfel een expert om de nodige raad te vragen. Experts weten immers precies wat er nodig is om een goede installatie neer te zetten en welke producten het beste bij je wensen passen. Schroom dus niet en schakel ze in als je dat nodig vindt.