Vloertegels in de woonkamer voor elk interieur

513

Je wilt je huis opknappen en daarbij ook de vloer. Je zit te denken aan vloertegels in de woonkamer, maar je zit nog met een paar vragen. Tegels ogen prachtig, maar dat moet toch koud aan? En hoe slijtvast zijn ze? Op die en meer vragen geven we je in dit artikel uitleg. Ook hoe je zelf kunt berekenen hoeveel tegels je nodig hebt voor jouw woonkamer. 

Wat is er zoal op gebied van vloertegels?

Vloertegels voor de woonkamer zijn er in diverse soorten en maten en stijlen. Denk bijvoorbeeld aan tegels met een houteffect, waardoor de tegel vrijwel niet van echt hout te onderscheiden is. Het levert echt een warme en sfeervolle woonkamer op in deze stijl. Net zoals echte houten vloeren zijn de tegels dan ook in rechthoek te verkrijgen, in plaats van de traditionele vierkante vorm. Of ga voor de prachtige betonlook, voor een stoere en robuuste uitstraling in huis. En uiteraard veel gemakkelijker in onderhoud dan echt beton. 

Maar ook keramische vloertegels zijn een prachtige oplossing. Onderhoudsarm. Alleen regelmatig stofzuigen en dweilen maar dat is alles. En op de vraag of vloertegels dan niet koud aanvoelen: ja en nee. Met vloerverwarming heb je daar geen last van. Veel vloertegels zijn geschikt voor vloerverwarming.

Wil je echt iets anders dan anders? Kijk dan eens tussen de prachtige collectie Portugese tegels. Ze zijn er in vele patronen in veel verschillende kleurstellingen.

Keramische tegels woonkamer

Keramische tegels in de woonkamer zijn erg populair. De basisingrediënten van keramische tegels zijn natuurlijke materialen, zoals zand en klei. En omdat ze zo duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn, kiezen veel mensen voor keramische vloertegels. Tevens zijn ze ook een stuk hygiënischer dan een houten vloer en zeker hygiënischer dan tapijt. Stof wordt immers niet vastgehouden op de vloer. 

Hoeveel vloertegels voor de woonkamer moet ik bestellen?

Om je woonkamer te voorzien van vloertegels is het natuurlijk belangrijk dat je genoeg tegels koopt. Hoe bereken je dat aantal? Door de volgende 3 stappen: 

  1. Bepaal de afmeting van de te betegelen woonkamer (lengte x breedte).
  2. Houd rekening met het snij-verlies (staat standaard ingesteld op 10%).
  3. Bepaal het aantal m2 tegels dat je nodig hebt (afmeting + snijverlies 5 á 10%).

Wanneer je de vloertegels gaat leggen, let er dan op dat de ondergrond vlak is voordat je begint. Met een speciale tegellijm kun je ze bevestigen. Maak het af met een voegmortel. Je kunt natuurlijk ook kiezen om de tegels te laten plaatsen. 

Vloertegels woonkamer; de voordelen

Je hebt het al gezien: vloertegels in de woonkamer hebben vele voordelen. We noemden al de vloerverwarming, waardoor je nog comfortabeler door je kamer loopt. En vloerverwarming en vloertegels gaan echt heel goed samen. Tegels geleiden namelijk perfect de warmte.

En wanneer je een kleine woonkamer hebt, kun je de kamer groter / ruimer laten lijken. Door het formaat van de vloertegel. Grote tegels doen een ruimte rustiger ogen en daardoor lijken ze ook groter. 

En, zoals we eerder aangaven, zijn vloertegels onderhoudsvriendelijk en veel hygienischer dan bijvoorbeeld tapijt. Tapijt houdt stof vast. En bij houten vloeren gaat het in de naden zitten, die je bij tegels compleet wegwerkt. 

Vloertegels voor de woonkamer kopen?

Vloertegels voor de woonkamer kopen kan op vele plaatsen. Velen vinden het fijn om de tegels goed van dichtbij te bekijken en hebben daarom de voorkeur voor een fysieke winkel. Er zijn overigens ook winkels die een webshop hebben. Zo kun je de tegels in de winkel bekijken en vervolgens later online bestellen, mocht je eerst nog even over je keuze willen nadenken.