Kan ik mijn huis zonder makelaar verkopen?

473

Je gaat je woning verkopen, maar je overweegt dit zonder makelaar te doen? In de praktijk lijkt dat vaak best goed uit te pakken en je bespaart er toch heel wat geld mee. Maar, hoe doe je dat? Kan ik mijn huis zonder makelaar verkopen? Zeker, doe je winst met onderstaande tips.

Kies voor een goede vraagprijs

Hoe mooi de foto’s van je huis ook zijn, mensen kijken vaak toch eerst naar de vraagprijs. Vaak wordt daar ook op geselecteerd. Om mensen binnen te krijgen in jouw huis, moeten ze eerst de prijs zien zitten. Ga daarom zeker niet te hoog zitten. Nou ja, natuurlijk ook niet te laag, want anders brengt een huis verkopen zonder makelaar uiteindelijk nog niet veel op. Kijk heel goed rond in de buurt. Voor welke prijs worden andere huizen te koop gezet? Wat zijn de prijzen die uiteindelijk betaald worden? Je zou eventueel nog een taxateur in kunnen schakelen. Maar die is natuurlijk ook niet gratis.

Organiseer open dagen

Natuurlijk kun je ook zelf kijkdagen organiseren. Vaak is dit extra laagdrempelig voor mensen die een woning zoeken. Je probeert je huis zo netjes mogelijk te presenteren en je geeft belangstellenden ruim de gelegenheid om op hun gemak rond te kijken. Probeer niet van alles te vertellen over je huis. Stel vooral vragen. Wat wil de kijker graag in het huis? Wat is belangrijk? Jij kunt dan meteen die vragen beantwoorden.

Je woning goed in de markt zetten

Gelukkig is het tegenwoordig vrij makkelijk om zelf je huis te presenteren. Veel mensen zoeken ook op social media naar geschikte woningen. Daar kun jij handig gebruik van maken. Een bord in de tuin zetten heeft op het moment absoluut niet de hoogste prioriteit. Op internet trek je veel meer kijkers. Je kunt helaas niet kiezen voor Funda. Dat lukt niet zonder makelaar. Maar waarom zou je zelf geen website maken? En wat denk je van Facebook? Je kunt zelfs aparte doelgroepen samenstellen.

Zet alles op papier

Ga je zonder makelaar je huis verkopen, zet dan alles op papier. Je wilt teleurstellingen achteraf natuurlijk absoluut voorkomen. Is er een gegadigde en zijn jullie het eens over de vraagprijs en over de voorwaarden? Dan is het tijd voor het opstellen van een voorlopig koopcontract. Eventueel kun je op internet de nodige papieren gratis downloaden. Op deze manier word het je alleen maar makkelijk gemaakt om zelf je huis te verkopen.

Kan ik mijn huis zonder makelaar verkopen? Als je je goed voorbereidt, dan gaat dat je zeker lukken! Zo bespaar je mooi op de kosten die je anders kwijt bent aan een makelaar.