Invloed van Nederlands water

955

Het water dat in Nederland uit de kraan komt bevat verschillende stofjes zoals calcium en magnesium. Wij zien dat vaak terug als witte kalkaanslag op bijvoorbeeld warmte elementen en in de douche. Dit water met deze stofjes wordt hard water genoemd. In deze blog gaan we wat meer informatie geven op waterhardheid en hoe dat in Nederland is.  

De waterhardheid in Nederland is per regio wisselend, het is afhankelijk van de bron waar het water opgepompt wordt. In het ene gebied zijn een stuk meer kalklagen aanwezig in de bodem dan in andere gebieden. De waterhardheid wordt uitgedrukt in Duitse Graden (dH). Onder de 8 dH is er sprake van zacht water en boven de 12 dH hard water. Alles wat daartussen zit wordt gemiddeld hard water genoemd. In Nederland is de waterhardheid over het algemeen hard tot vrij hard. De gebieden waar het water het minst hard is zijn Friesland, Flevoland en een gedeelte van Gelderland. Daarentegen zijn de gebieden Overijssel, Limburg en Noord-Brabant voorzien van erg hard water. 

Zoals net al genoemd heeft hard water een aantal nadelige effecten op bijvoorbeeld verwarmingselementen. Kalk gaat zich hierop vastzetten in apparaten zoals waterkokers, koffiezetapparaten, wasmachines, vaatwassers en kranen. Daarnaast zorgt het ook voor een verkorte levensduur van deze apparaten, door de kalk wordt het apparaat hoogstwaarschijnlijk namelijk vaker ontkalkt wat niet positief is voor de werking van het apparaat. Een ander positief voordeel van zacht water is dat er minder wasmiddel voor nodig is. Op de verpakkingen van deze detergenten staat vaak ook al dat er minder voor nodig is bij zacht water. 

Zacht water heeft niet alleen een positieve invloed op de levensduur van je elektronische apparaten, ook het milieu heeft hier baat bij. Door bewuster om te gaan met detergenten komt er minder restproduct terecht in het afvalwater. Hierdoor hoeven de rioolwaterzuiveringen ook minder zeep uit het water te filteren wat zorgt voor energiebesparing en daarnaast ook een vermindering van slibvorming.