Nieuwe stroomwet

In de huidige stroomwet staat dat netbeheerders woningen in Nederland verplicht moeten koppelen aan het gasnetwerk. In de nieuwe stroomwet werd deze verplichting geschrapt, maar zoals bekend sneuvelde het wetsvoorstel in de Eerste Kamer. Het lijkt er daarom op dat tot 2023 de gasaansluitplicht blijft bestaan en dit houdt de ontwikkeling van gasloos wonen tegen.

Afschaffen gasaansluitplicht een must

Netbeheerders zijn groot voorstander van het afschaffen van de aansluitplicht op gas. De investeringen in het gasnetwerk zijn berekend op minstens 40 jaar gebruik. Het is niet logisch om een gasnetwerk aan te leggen als er geen gebruik van wordt gemaakt, verteld Judith Koole van Stedin. De kosten van deze investeringen moet dan door minder gebruikers gedragen worden. Netbeheerders vinden dit geen wenselijke situatie en stellen daarom voor om de mogelijkheid te krijgen alternatieven aan te bieden.

Alternatieve bronnen sneller inzetten

De investeringen in het gasnetwerk kunnen dan worden gebruikt voor het verbeteren en verzwaren van het elektriciteitsnetwerk. Als de Omgevingswet van kracht wordt kunnen gemeenten zelf beslissen óf en wanneer zij van het gas af gaan. In samenwerking met de netbeheerder kan dit snel en lokaal ingeregeld worden. Zo kan een wijk bijvoorbeeld all-eletric worden of op een warmtenet aangesloten worden.

Welke energiemaatschappij kies je?

Kijk eens bij engie, die zijn heel erg bezig met het groener maken van de energie en woningen compleet gasloos te maken. Ga eens online kijken en vergelijk de verschillende energiemaatschappijen met elkaar om zo de beste te kiezen voor jouw woning om zo zo voordelig mogelijk uit te komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *