Een deurdranger afstellen vergt enig geduld

4522

Het aanpassen van een deurdranger is een behendigheid die kennis, geduld en het vermogen vereist om meerdere keren op en af een ladder te klimmen. Maar als je dit alles tot je beschikking hebt en het juiste gereedschap, zoals inbussleutel of schroevendraaier kun je het allemaal zelf doen. Het meeste bijstellen voer je uit door hydraulische kleppen te openen en te sluiten. Het vergt enig geduld om de juiste stand van de schroeven te krijgen, hier kan aardig wat tijd in gaan zitten. Een draai van vijf graden kan de sluitsnelheid aanzienlijk verhogen of verlagen.

Een deurdranger is in principe een mechanisch apparaat dat speciaal is ontworpen om een deur gestaag, maar stevig genoeg te sluiten om te vergrendelen. Dit bereikt men door de veerspanning te gebruiken die wordt gemoduleerd(traploos regelen) door een hydraulische vloeistof. Wanneer de gebruiker de deur opent, stroomt hydraulische vloeistof van het ene reservoir naar de andere in het apparaat. Terwijl de veer die op spanning is de deur weer dicht duwt, gaat de hydraulische vloeistof terug naar het vorige reservoir via een reeks instelbare kleppen die hierdoor de snelheid regelen.

Een deurdranger afstellen op de juiste stand, voorkomt een hoop ergernis.

Het aanpassen van het zwaaitempo van de deur bepaalt hoe snel een deur sluit van volledig open tot ongeveer vijf graden gesloten. Het aanpassen van de vergrendelings- snelheid bepaalt hoe snel de deur sluit voor de laatste paar centimeter. De terug controle aanpassing regelt de hoeveelheid weerstand bij het openen van de deur voorbij een geselecteerd punt. Er zijn ook deurdrangers verkrijgbaar die uitgerust zijn met een extra klep om de actie nog meer te vertragen. Deze afremmende actie sluiters houden de deur extra lang open om personen slecht ter been of met een handicap meer tijd te geven om door de deur te gaan.

De veerspanning is iets wat de “grootte” bepaald van de afsluiter, wat eigenlijk misleidend is, omdat het niets te maken heeft met de fysieke afmetingen van de deursluiter. Dit wordt namelijk bepaald door de breedte van de deur. Waar dus vanuit de fabriek vooraf gemonteerde deurdrangers opzitten geschikt voor die maat. Deze hebben een vooraf aangepaste niet regelbare veerspanning. De tegenwoordig deurdrangers zijn niet groot, wat betekent dat je de veerspanning kunt aanpassen aan de deurgrootte.

Stel een deurdranger niet te strak af.

Het is verleidelijk om de afstelling van de veerspanning te gebruiken om problemen op te lossen, neem bijvoorbeeld een situatie met positieve druk waarbij de luchtstroom verhindert dat de deur goed afsluit. Ga je de veer strakker zetten, zal het moeilijker worden om de deur te kunnen openen. Het is zelfs zo mogelijk om de veerspanning zo strak te zetten dat sommige mensen de deur niet kunnen openen. Neem altijd een keukentrapje mee, zodat je gemakkelijk de deurdranger vanaf de tweede of derde trede kunt bereiken. Als je de stelschroeven niet ziet, dan is de kans dat deze onder een plastic of metalen klep zitten. Verwijder deze, zodat de stelschroeven zichtbaar worden. Merk je dat er olie op de klep zit of uit het geheel lekt, stop dan maar, want dan ben je toe aan een nieuwe deurdranger.

Nu de kap eraf is, zou je de stelschroeven moeten zien. Meestal staat aangeven wat welke is. En zo niet, dan wordt het experimenteren. Vergeet niet dat je bij het afstellen de stelschroeven niet meer geeft dan ⅛ slag. Met de klok mee om de deur te vertragen, tegen de klok in om te versnellen. Stap dan van het trapje af en bekijk het resultaat. Open de deur en kijk hoe deze sluit. Herhaal dit tien keer. Ben je niet tevreden doe dan een aanpassing. Ben je wel tevreden na tien keer open en dicht, dan zal de deur waarschijnlijk zo blijven functioneren. Een ideaal afgestelde deurdranger zonder vertraging zal een deur binnen zeven tot acht seconden vergrendelen.