Dit is hoe je jouw eigen tuin aanlegt

541
tuin aanleggen

Zodra de zon begint te schijnen, is het heerlijk om buiten te zitten. Dit kan in het park of op het terras, maar het lekkerste is natuurlijk in je eigen tuin. Met mooi weer wil je uiteraard liever buiten zitten dan binnen. Gelukkig heb je helemaal niet zo heel veel ruimte nodig voor een fijne tuin. Als je weet hoe je je tuin het beste aan kan leggen, kan iedereen er een fijn plekje van maken. 

De beschikbare ruimte

Als eerste moet je natuurlijk kijken naar de ruimte die je beschikbaar hebt. Je kunt wel kiezen voor een hele grote loungeset, maar als je dan vervolgens geen plek meer hebt voor een tafel of planten die je ook graag wil, dan is die grote loungeset wellicht niet zo handig. Kijk dus naar de ruimte die je hebt en hoe je deze het beste in kunt richten. Houd hierbij ook rekening met de zon- en schaduwplekken in je tuin. Het is namelijk zonde als de zitplek als eerste geen zon meer heeft.

Budget

Bepaal van tevoren een bepaald budget en kijk hierbij ook naar de kosten van alle spullen en meubels die je aan wil schaffen. Door dit allemaal vast te leggen, kun je voorkomen dat je tijdens de aanleg voor vervelende extra kosten komt te staan. 

De juiste beplanting

Als je een tuin hebt waar weinig zon in schijnt, kun je beter niet kiezen voor planten en bloemen die erg veel zon nodig hebben. De kans dat ze het dan niet goed doen of zelfs niet overleven, is vrij groot. Daarnaast moet je ook kiezen voor de juiste groottes. In een kleine tuin kun je bijvoorbeeld beter niet een grote boom of struik plaatsen. 

Bestrating leggen of planten neerzetten

Als je stenen of tegels in je tuin wil, kun je deze het beste eerst leggen. Zorg dat je een egale ondergrond hebt en dat deze goed aangestampt is. Door touwtjes te spannen kun je ervoor zorgen dat alles recht komt te liggen. Vervolgens kun je aan de slag met de planten. Spit de plekken waar je ze neer wil zetten om en verwijder eventuele takken, stenen of ander afval. Je kunt dan de plant erin zetten en doe er eventueel ook wat verse tuinaarde bij. Vanaf dan moet je vooral veel geduld hebben zodat alles kan gaan groeien. Zie ook deze stappen voor het aanleggen van een tuin als je nog meer tips wil hebben.