De voordelen van betonbanden

579

Wat zijn betonbanden?

Met betonbanden worden doorgaans opsluitbanden bedoeld die zijn gemaakt van het materiaal beton, het zijn als het ware langwerpige betonblokken. Hiermee omring je een bepaald stuk grond waarin je bijvoorbeeld tegels, klinkers of grind hebt geplaatst. Deze banden zorgen er vervolgens voor dat het geheel bij elkaar blijft, dit voorkomt dus dat bijvoorbeeld de tegels gaan schuiven. Het is in feite een begrenzing van de bestrating. Zonder deze wordt het geheel al snel slordig, omdat er kieren tussen de tegels of klinkers gaan ontstaan.

Misschien is het je niet opgevallen, maar betonbanden worden vrijwel overal gebruikt waar (sier)bestrating is. Dus ook op de openbare weg vind je veel deze veel terug. Deze wegen worden doorgaans erg veel gebruikt en de banden zorgen er voor dat de weg netjes en beloop- en berijdbaar blijft. Deze opsluitbanden treden op de openbare weg vaak op in de vorm van een stoeprand, ze worden dan ook wel trottoirbanden genoemd. Ook komen ze voor in de meeste tuinen.

Voordelen 

Zoals gezegd is de primaire functie van betonnen opsluitbanden het begrenzen van de bestrating. Ze hebben echter ook andere voordelen. Een groot voordeel is dat ze als het ware contouren vormen, ze vormen de lijnen van een tuin of een straat. Zonder deze lijnen zouden veel tuinen en straten een stuk slordiger lijken en zijn. Veel tuinarchitecten spelen dan ook graag met de mogelijkheden van deze betonnen banden, denk bijvoorbeeld aan het creëren van hoogteverschillen. De mogelijkheden zijn doorgaans eindeloos omdat de banden in verschillende kleuren en maten zijn te verkrijgen.

Waar moet je op letten

Wanneer je betonnen opsluitbanden gaat aanschaffen is het van belang dat je goed kijkt naar welke functie ze moeten gaan vervullen. Over het algemeen geldt dat zwaardere banden duurder zijn dan lichtere. Het is belangrijk om te kiezen voor opsluitbanden die passen bij de toepassing. Wanneer een band te licht of te dun is kan dit ervoor zorgen dat de straat alsnog gaat verzakken. Daarnaast moet je ook letten op de uitstraling. Betonnen opsluitbanden kunnen namelijk veel uitmaken voor de uitstraling van een gehele tuin of straat. Ga na of je de voorkeur geeft aan een natuurlijke uitstraling (rondere banden) of juist een strakke uitstraling (rechthoekige banden). Ook dien je te kijken of de banden diep genoeg de grond in gaan om stevig genoeg te zijn voor de toepassing waarvoor je ze gaat gebruiken.