Auto onderhouden? Begin onderaan!

671

Zonder een wilen kan een wagen uiteraard niet rijden. Daarom is het belangrijk dat je extra veel aandacht aan ze besteedt om over een perfect functionerend voertuig te beschikken!

Wanneer je denkt aan schade aan je wielen, gaan je gedachten al gauw uit naar een klapband. Da’s Niet zo heel gek, natuurlijk. Maar je wiel zelf moet ook beschermd worden tegen schade. Neem nou de velg, het onderdeel waar je band omheen zit. En dan dat component waar je auto er zo blits van uit gaat zien, dat over de velg heen zit. Juist, de wieldop! En die dient zorgvuldig te worden uitgekozen. En onderhouden, uiteraard.

Maar maak je niet druk; dit proces is behoorlijk eenvoudig en best wel overzichtelijk. Ga er dus eens goed voor zitten en neem deze belangrijke informatie in je op alvorens je een keuze maakt.

Wieldop inchmaat

Wanneer je een model op het oog hebt om jouw wielen te sieren, dient die uiteraard wel even groot te zijn als de velg. Om daar zeker van te zijn, raden we je dan ook van harte aan om goed naar je band te kijken. Daar is een hele reeks getallen op te zien, die niet zo belangrijk voor je zijn op dit moment. Behalve die laatste, waar meestal een R voor staat. Het getal dat daarop volgt, is de inchmaat. Staat er bijvoorbeeld R14, dan heb je wieldoppen in 14 inch model nodig. Simpel toch? Door hiermee rekening te houden, zul je nooit de fout in gaan en zien je wielen er binnen de kortste keren weer zo puik uit als maar mogelijk is!

Winter- en zomerbanden

Nu we dat hele verhaal omtrent inchmaten hebben uitgelegd, is het van groot belang dat je dat ook doet zodra je zomer- en winterbanden verwisselt. Het is heel goed mogelijk dat die van grootte verschillen. Natuurlijk heb je daar geen last van wanneer je zogeheten all seasonbanden onder je wagen hebt zitten die je – zoals de naam al weggeeft – het hele jaar door gebruikt.